Naslovnica Kult Magazin 6. SARAJEVO FILM FESTIVAL ODRŽAVA SE OD 14. DO 21. AUGUSTA

6. SARAJEVO FILM FESTIVAL ODRŽAVA SE OD 14. DO 21. AUGUSTA

26. izdanje Sarajevo Film Festivala bit će održano od petka 14. do petka ‪21. augusta 2020. godine. Prošle godine Sarajevo Film Festival obilježio je svoj 25. rođendan.

165

Tom prilikom direktor Festivala Mirsad Purivatra ,prisjećajući se početaka, izjavio je da svake godine iznova Festival rade kao da je prvi, ugrađujući u svaki iskustvo koje su stekli. Kazao je da Festival živi i razvija se vremenom. Prema njegovim riječima to je kreativni izazov.

  • Istovremeno ispunjavamo misiju s kojom je i nastao prije 25 godina u tada opkoljenom Sarajevu , da slavi život i umjetnost. Zato je svako izdanje Festivala drugačije, svježije.

A tako će sigurno biti i 26. izdanje Festivala. Jer ipak ono čemu ostaju vjerni i što se ne mijenja jeste kvalitetan program.

Podsjećanja radi, Sarajevo Film Festival dobio je podršku UNESCO-a za sprovođenje studije o kulturnom, ekonomskom i društvenom uticaju Festivala na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.Ova studija će biti sprovedena u saradnji s međunarodnom konsultantskom kompanijom Olsberg SPI, specijaliziranom u području kreativnih industrija. Olsberg SPI od 2015. vrši mjerenja uticaja Sarajevo Film Festivala, što će omogućiti izradu duboke longitudinalne analize prema UNESCO smjernicama za procjenu uticaja festivala.

Tim povodom Jovan Marjanović, rukovodilac industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala izjavio je da je ovo pravi trenutak za sprovođenje jedne takve odluke.

  • Nakon što je UNESCO na svoju listu kreativnih gradova uvrstio Sarajevo kao grad filma, a Kanton Sarajevo najavio nove finansijske inicijative za podršku filmskoj i TV produkciji, ovo je pravi trenutak za sprovođenje jedne takve studije. Nadamo se da će studija omogućiti stručni uvid u mogućnosti izmjene kulturne politike grada i Kantona sa ciljem oživljavanja cjelokupnog sektora filmske i TV produkcije u Sarajevu.

Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO-a podržava implementaciju UNESCO Konvencije o zaštiti i promociji različitosti kulturnih izraza iz 2005. godine tako što doprinosi razvoju dinamičnog kulturnog sektora u zemljama u razvoju.

Rezultati studije će biti predstavljeni tokom ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Dobrodošli u Sarajevo, grad Filma UNESCO-a.

Izvor:Hayat.ba