Naslovnica Ekologija Coca-cola povećala ulaganja u smanjenje okolišnog utjecaja u BiH

Coca-cola povećala ulaganja u smanjenje okolišnog utjecaja u BiH

Smanjili potrošnju vode i energije, povećala reciklažu i smanjila upotrebu CO2 u svojim aktivnostima, pokazuje analiza sprovedena tokom izrade Studije o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole

90

Coca-Cola je u Bosni i Hercegovini smanjila potrošnju vode i energije, povećala reciklažu i smanjila upotrebu CO2 u svojim aktivnostima, pokazuje analiza sprovedena tokom izrade Studije o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2019. godini.

Coca-Cola je u Bosnu i Hercegovinu prenijela svoje globalne prakse koje se odnose na odgovornost na tržištu, u lokalnoj zajednici i radnom okruženju, prema okolišu, kao i svoje prakse izvještavanja. Globalni lider u postavljanju trendova i standarda u svim poslovnim procesima, Coca-Cola je u protekloj deceniji uspostavila standard koji se odnosi na transparentno izvještavanje o rezultatima i utjecaju svog poslovanja u BiH.

Početkom oktobra je Coca-Cola, po treći put u protekle četiri godine ponudila, kako poslovnoj i stručnoj, tako i opštoj javnosti Bosne i Hercegovine, sveobuhvatne i jasne podatke o svom poslovanju i utjecaju u ekonomskom i društvenom smislu, kroz Studiju o socioekonomskom utjecaju Coca-Cole u BiH u 2019. godini. Studija, pored podataka koji pokazuju značajna smanjenja u potrošnji vode i električne energije, predstavlja i posebno zanimljiv podatak da je ova kompanija smanjila proizvodnju otpada za 56%, te da reciklira čak 96% proizvedenog otpada.

Pored stalnog ulaganja u procese koji omogućavaju povećane udjele recikliranja otpada, što potvrđuje i uporedna analiza ove i dvije prethodne studije, jedna od najznačajnijih i najvećih Coca-Colinih investicija je usmjerena na korištenje rashladnih sistema bez HFC-a. Zbog štetnih utjecaja na klimu vlade se trude postepeno potpuno ukinuti upotrebu HFC-a u svijetu. Coca-Colina svijest o važnosti očuvanja okoliša, spojena sa inovacijama, rezultirala je korištenjem rashladnih sistema bez HFC-a, pa je tako u 2019. godini, 64% Coca-Colinih rashladnih sistema bilo bez HFC-a, u odnosu na tek 25% iz 2014. godine.

Studija pokazuje i da Coca-Cola HBC B-H Sarajevo slijedi ciljeve održivog razvoja ali i one zahtjevnije, postavljene na nivou Grupe te ih kontinuirano ispunjava, a u određenim područjima i nadmašuje. U proteklih osam godina Coca-Cola je smanjila upotrebu vode za 49%, potrošnju energije za 23% i emisije CO2 za 73%.

Uz inovacije i dostizanje ciljeva u području okoliša, Coca-Cola HBC u Bosni i Hercegovini proglašena je poslovnim pionirom u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja velikih poduzeća, što je priznanje koje UNDP dodjeljuje u kategoriji resursi i okoliš, dvije godine zaredom, 2019. i 2020. Jedina je kompanija u Bosni i Hercegovini koja je certificirana prema EWS standardu Evropske agencije za upravljanje i očuvanje voda.