Naslovnica Istaknuti članci Čuvenu travničku Plavu vodu uskoro će krasiti luksuzni hotel

Čuvenu travničku Plavu vodu uskoro će krasiti luksuzni hotel

Projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju nekadašnjeg kultnog restorana “Plava voda” potpisuje poznati bosanskohercegovački arhitekta Amir Vuk Zec i Studio „Zec“

112

Jednu od najpoznatijih i omiljenih bh. turističkih atrakcija, čuvenu travničku Plavu vodu, uskoro će dodatno ukrasiti luksuzi hotel, koji će Travničanima, kao i domaćim i stranim turistima ponuditi, pored  standardnih i brojne nove sadržaje, koji do sada u ovom gradu nisu zastupljeni.

Investitor ovog  visokobudžetnog projekta je porodica Hadžić iz Travnika, koja je ujedno i vlasnik Ćevabdžinice „Hari“.

– Uspješna priča u ugostiteljstvu se nastavlja, ovoga puta u malo drukčijem smjeru, ali s ciljem unapređenja smještajno-ugostiteljske ponude i obogaćivanja turističkih sadržaja i usluga u gradu Travniku – navode iz preduzeća „Hari“.

Objekat, restoran “Plava voda”, izgrađen krajem sedamdesetih godina, kultno mjesto i okupljalište Travničana za koje i danas starije generacije vežu lijepe uspomene, doživio je nekoliko pokušaja revitalizacije u poslijeratnom periodu koje nisu u potpunosti zaživjele. 

Cilj investitora je, kako ističu, evocirati lijepe uspomene iz prošlih vremena, ali također i ići u korak s vremenom, te kao i u dosadašnjem radu ponuditi spoj tradicije i današnjice i to upravo na mjestu gdje se prožima sva aroma Travnika, grada sa jedinstvenom kulturno-historijskom baštinom i raskošnim prirodnim ljepotama.

Projektnu dokumentaciju potpisuje jedan od najcjenjenijih profesionalaca i umjetnika u svom domenu, poznati bosanskohercegovački arhitekta Amir Vuk Zec i Studio „Zec“.

– Uspješna saradnja je nastavljena i na ovom projektu upravo zbog toga što je, prije svega prepoznat zajednički cilj investitora i arhitekte, čiji enterijeri i eksterijeri upečatljivo i prepoznatljivo spajaju savremene arhitektonske stilove i specifičnu lokalnost mjesta – ističu iz preduzeća „Hari“.

Zec je svoj prepoznatljiv potpis stavio na brojne projekte širom BiH i regiona, a svima njima je zajednički taj karakterističan rukopis, čak i kada se koncept prostora itekako razlikuje,a ističe da ga posebno veseli rješavanje ovakvih prostornih rebusa, kakav je upravo dobio u Travniku.

Arhitekta Amir Vuk Zec “snima” teren

– Stari projekat je bila aluzija na staru gradinu. Budućnost arhitekture je u preradama i reinkarnacijama prostora, oživljavanju zapuštenog. Plava voda je biser BiH, vrijeme je da joj vratimo pravi sjaj i da se konačno pomaknemo od one tipične industrijske turističke ponude. Niz vodu ćemo pustiti niz travničkih kuća i neka onda Plava voda poteče kroz svoju mahalu – kazao je Zec o projektu travničkog novog hotela.

Hotel će na svakom koraku odisati jedinstvenom bosanskohercegovačkom tradicijom, luksuzom i elegancijom, a raspolagat će, između ostaloga sa 28 moderno opremljenih soba sa balkonima, zanimljivim klubom za druženje, fitnes salom, multifunkcionalnom dvoranom, slatkim kutkom u kojem će gosti imati priliku kušati najpoznatije tradicionalne bosanske kolače, kao i prodajnom galerijom iz koje će, pored lijepih uspomena iz Travnika, također moći  ponijeti i autentične bh. suvenire , ali i brojnim drugim uslugama i sadržajima.  Na trećem spratu, u potkrovlju će biti smješten spa & wellness cetar i bazen, kao i terasa za sunčanje.

Iz preduzeća „Hari“ ističu da je cilj upravo da se turistima ponudi svojevrstan aktivni odmor u okviru kojeg nakon upoznavanja travničkih kulturnih i i vlašićkih prirodnih znamenitosti, imaju priliku boraviti i spavati iznad opuštajućeg  šuma Plave vode.

Namjera investitora, kako naglašavaju, jste da prije svega, svima onima koji odluče boraviti u Travniku ponude  komfor i udobnost, luksuz i eleganciju, kao i zdravu detoksikaciju tijela i duše. Također, određeni sadržaji će biti dostupni i za one koji  nisu gosti hotela. A sve to dodatno će, kako ističu, začiniti pogled kroz u prozor u koji ‘stane cijela BiH’, pogled na tvrđavu Stari grad prekrivenu sunčevim zrakama ili uronulu u bijeli snježni pokrivač, travničke zanmenitosti i predivne zeleno-plave oaze“,

Ističu da će se hotel prostirati na 1500 m2,, te da će sasvim sigurno biti jedno unikatno art zdanje na ovom području, koje će baštiniti i promovisati bh. tradicionalne vrijednosti. Također, turistički kompleks Plava voda će u okviru hotela konačno dobiti i svoj prvi javni toalet, koji će moći koristiti svi posjetitelji.

– Travnik će sasvim sigurno dobiti jedinstveno i luksuzno mjesto za odmor i rekreaciju, gdje će moći uz najljepšu ariju Plave vode, opuštajuće zelenilo krajolika i cvrkut ptica doživjeti BiH na pravi način – rečeno je na kraju.

Također, u okviru višedecenijskog projekta JP Regionalnog vodovoda ‘Plava voda’, predviđeno je i uređenje kompletne turističke zone, koji će se realizirati uz pomoć kreditnih zaduženja, a  u skladu sa projektnim zadatkom Općine Travnik i idejnim rješenjem izabranim na konkursu, čija se implementacija očekuje uskoro.