Naslovnica Ekologija Dosad nezabilježena pojava u Jadranskom moru: Kod otoka Visa uhvaćene leteće lignje

Dosad nezabilježena pojava u Jadranskom moru: Kod otoka Visa uhvaćene leteće lignje

Riječ je o vrsti koja, dok je manjeg rasta, iskače iz mora, slično ribi poletuši i uz pomoć kožice na krakovima i peraja može preletjeti udaljenost i do čak 30 metara, što je dobro za obranu od grabežljivih riba

133

Kod hrvatskog otoka Visa su posljednjih dana primijećenew leteće lignje kojima inače nije mjesto u Jadranskom moru. Naime, riječ je o vrsti lignjavac (Ommastrephes bartramii) koja obično živi u zapadnom Mediteranu i suptropskim dijelovima okeana.

Riječ je o vrsti koja, dok je manjeg rasta, iskače iz mora, slično ribi poletuši i uz pomoć kožice na krakovima i peraja može preletjeti udaljenost i do čak 30 metara, što je dobro za obranu od grabežljivih riba.

Iako zasad nema fotografija leta letećih lignji u Jadranskome moru, Rino Stanić uspio je uloviti jednu kod Korčulanskog kanala.

Leteća lignja koju je ulovio i fotografirao Rino Stanić kod korčulanskog kanala

”Ukupno sam pronašao šest komada, dužina plašta kod najvećeg primjerka iznosi 11,7cm. Inače, radi se o letećoj lignji koja obično obitava u suptropskim i umjerenim oceanskim vodama. Nisam siguran jesu li kod nas uopće zabilježeni nalazi ovako malih primjeraka lignjavaca. U svakom slučaju, globalno zatopljenje uzima maha. Prošle godine pronašao sam bobuljka, a sada lignjavca”, napisao je Stanić.

I Podvodni.hr ističe da pojava letećih lignjuna u Jadranu dosad nije zabilježena u stručnoj literaturi ”u kojoj se ova vrsta spominje tek kao izrazito rijetka vrsta za Jadransko more, i to na temelju vrlo malog broja ulovljenih velikih primjeraka”.