Naslovnica Ekologija Evropska komisija predstavlja planove za poljoprivredu i širenje biodiverziteta

Evropska komisija predstavlja planove za poljoprivredu i širenje biodiverziteta

Centralna tačka plana biodiverziteta je širenje zaštićenih područja - 30 posto evropskog kopna i morskih područja bit će stavljeno pod zaštitu a 10 posto ostat će praktično netaknuto pod posebno strogim uslovima, navodi se u nacrtu dokumenta

15

Evropska komisija (EK) predstavit će svoje planove za poljoprivrednu proizvodnju koja bi pomogla u zaštiti okoliša i širi biodiverzitet u okviru svoje politike „evropskog zelenog sporazuma“.

Cilj jeste smanjiti korištenje pesticida i antibiotika i poboljšati đubriva, sudeći po nacrtu dokumenta u čiji je uvid došao dpa. Situacija sa životinjskim svijetom također će biti poboljšana i ribarstvo će postati održivije.

Istovremeno, u nacrtu se traži da se smanji količina odbačene hrane i ambalažnog otpada.

Drugi pravac strategije je osiguranje biodiverziteta.

Centralna tačka plana biodiverziteta je širenje zaštićenih područja – 30 posto evropskog kopna i morskih područja bit će stavljeno pod zaštitu a 10 posto ostat će praktično netaknuto pod posebno strogim uslovima, navodi se u nacrtu dokumenta.

„Evropski zeleni sporazum“ prepoznatljiva je politička strategija nove komisije pod čelništvom Ursule von der Leyen. Ona također nastoji usmjeriti ulaganja u projekte koji će dovesti do drastičnog smanjenja emisije ugljen dioksida u narednim decenijama.