Naslovnica Multimedija Gitara Kurta Kobejna na aukciji za milion dolara

Gitara Kurta Kobejna na aukciji za milion dolara

36
Foto: Julien''s Auctions | Gitara Kurta Kobejna na aukciji za milion dolara

Džemper Kurta Kobejna prodat je prošle godine za rekordnih 334.000 dolara, a jučer je objavljeno da je na red došla akustična gitara koju je muzičar svirao u čuvenom “MTV Unplugged” nastupu samo pet mjeseci prije smrti – i očekuje se da će biti prodata za milion dolara na aukciji koja treba da se održi u junu.

Julien”s Auctions objavili su danas da je model gitare Martin D-18E na kojoj je čuveni grančer svirao uskoro na aukciji, a da se uz nju dobija i stari kofer u čijoj postavi se nalazi mala prišivena kesa za koju se vjeruje da je korišćena kao mjesto za skrivanje heroina, od koga je muzičar bio zavisan.

Direktor Aukcijske kuće Daren Džulijen naveo je da je ova gitara zaslužila svoje mjesto u modernoj istoriji kao instrument koji je svirao jedan od najvećih i najsitaknutijih izvođača svih vremena.

“Visoka cijena za koju se vjeruje da će gitara biti prodata je samo početna procjena”, dodao je Džulijen.

Sjvetski rekord za najskuplju gitaru prodatu na aukciji postavljen je u junu 2019. godine kada je gitara Dejvida Gilmora, gitariste čuvenog sastava Pink Floyd, prodata za nevjerovatnih 3.9 miliona na aukciji u Njujorku.