Naslovnica Vijesti Inovativnim projektom “Pametna kuća” osnovci iz Ugljevika uspješno se predstavili na tehnološkom...

Inovativnim projektom “Pametna kuća” osnovci iz Ugljevika uspješno se predstavili na tehnološkom sajmu u Londonu

Inovativnim projektom “Pametna kuća” učenici OŠ ”Aleksa Šantić” iz Ugljevika predstavili su se na Međunarodnom sajmu novih tehnologija u obrazovanju ”Bett Show” u Londonu.

152
Foto:Radiokameleon.ba

Među skoro 800 učesnika, privukli su veliku pažnju posjetilaca. Učešće na ovom sajmu i boravak od 21. do 26. januara u Velikoj Britaniji omogućila im je pobjeda na Regionalnom takmičenja zemalja Zapadnog Balkana, održanom u okviru programa ”Škola za 21. vijek”.

Ani Mariji Todorović i Nemanji Rikiću ”Pametna kuća” otvorila je vrata elektronskog sajma u Londonu, gdje su stali rame uz rame sa učesnicima iz cijelog svijeta. Pokazali su da za znanje ne postoje barijere.

“Kada smo krenuli na takmičenje u Sarajevo nismo imali mnogo očekivanja, jer smo znali da je konkurencija velika. Željeli smo samo da se predstavimo i da pokažemo da djeca mogu da iskoriste potencijal ako ih pravilno usmjere. Sretni smo što smo izazvali toliku pažnju i što su nas primijetile zemlje koje su na daleko višem tehnološkom nivou od naše”, kaže Ana Marija Todorović.

”Pametna kuća” objedinjuje znanje elektronike i kodiranja, ekonomična je i primjenljiva u svakodnevnom životu.

Učenik Nemanja Rikić kaže da je njihov projekat jedinstven.

“Mnogi su se zadržavali pored našeg izložbenog prostora, bili smo im zanimljivi. Napravili smo maketu na kojoj se mogu otključavati i zaključavati vrata, paliti i gasiti svjetlo, otvarati garaža, a sve preko mobilne aplikacije koju smo također napravili”, pojašnava Nemanja.

Put ka Londonu otvorile su im pobjede na takmičenjima u Sarajevu i Beogradu. ”Osvjetali su obraz” Bosne i Hercegovine dokazavši da trud i odricanje vode ka uspjehu. Štand Obrazovne fondacije micro:bit na kome su izložili projekat bio je preplavljen posjetiocima iz cijelog svijeta.

“Obraćali su nam se posjetioci iz Hong Konga, Italije i drugih zemalja. Ono što me iznenadilo je da je bilo i mlađih od nas, ali su nam objasnili da u pojedinim, razvijenim zemljama, djeca već od osme godine uče informatiku i imaju priliku da pokažu kreativnost i znanje iz ovih oblasti”, kaže Ana Marija.

Ponos uspjehom svojih učenika ne krije ni nastavnik informatike Živan Nikolić.

“Pitali su mnogo tehničkih stvari, zanimalo ih je naše mišljenje i naša iskustva. Čudili su se kad su čuli da se majkrobit koristi u našoj školi, jer je on rijedak na ovim prostorima. Našao je primjenu uglavnom u Velikoj Britaniji ili Kini”, ističe nastavnik. On podsjeća da je informatika nauka u ekspanziji.

“Neophodni su nam novi softverski alati, mnogo više programiranja i aktivnog učenja, interaktivne nastave, praktičnih znanja. Mogli bismo tada da pariramo ostatku svijeta”, kaže nastavnik.

Da je uspjeh učenika uspeh i škole, saglasan je i direktor OŠ “Aleksa Šantić” Ugljevik Sreten Lukić. On je izrazio nadu da će ovaj uspjeh animirati i druge đake da pokažu talenat, znanje i kreativnost. Mlađe generacije brzo uče savremene tehnologije, a uz malo podrške mogu da stanu “rame uz rame” sa daleko razvijenim zemljama.

Tokom sajma imali su cjelodnevni program od 8 do 23 sata. Posjetili su i kompaniju Google, obišli London. Vratili su se bogatiji za nezaboravno iskustvo. Sama činjenica da su ugljevički osnovci izlagali među 800 učesnika za njih je fantastično iskustvo. Ponijeli su i dragocjene utiske iz Londona.

Izvor:Radiokameleon.ba