Naslovnica Lifestyle Iz svemira uslikao krug u Sahari od 40 kilometara čiji nam je...

Iz svemira uslikao krug u Sahari od 40 kilometara čiji nam je postanak misterij

37

Američki astronaut Chris Cassidy trenutno stanuje u ISS-u u Zemljinoj orbiti, odakle često objavljuje sadržaje po internetu. Neki od njih posebno se ističu.

Posred Mauritanije, sačinjeno od magmatskih stijena i u takvoj zabiti da mu je najbliži grad Ouadane, s pukih 3700 stanovnika, udaljen čak 30 kilometara…

“Oko Afrike” ili “Oko Sahare”, kako ga čovječanstvo desetljećima poznaje po imenu, zbog svoje je veličine jedino iz svemira moguće razaznati kao kružnu strukturu, odnosno po prvi put otkako su ljudi počeli proučavati satelitske snimke iz svemira.

Cassidy je “Oko Sahare” snimio i zato što voli dijeliti svoje prizore s drugim zemljanima, ali i zato što je riječ o tako upadljivoj strukturi da ona astronautima služi kao odličan vizualni orijentir.

“Oko Sahare” se zapravo zove “Struktura Richat” i sastoji se od sedimentnih stijena, koje se iz centra šire u krugovima prema vani, poput erodirane kupole. Unutar strukture nalaze se megmatske stijene, za koje se, prema nekim znanstvenim teorijama, smatra da su nastale prije nešto više od 100 milijuna godina, dok se superktontinent Pangea raspadao na kontinente kakve znamo danas.

Na tom mjestu pronađeni su i ostaci ljudskog oruđa iz srednjeg kamenog doba. No, prava zagonetka do dandanas je – kako je nastalo “Oko Sahare”. Neki znanstvenici špekuliraju da bi mogla biti riječ o ostacima kratera uslijed udara meteorita u Zemlju nekada davno u njenoj geološkoj prošlosti.

A kako znanstvenici još nisu uspjeli dati definitivan, provjeren i materijalnim dokazima 100 posto potkrijepljen odgovor, u priču su se umiješale i osobe s teorijama poput onih o “ostacima Atlantide”.


Chris Cassidy najnoviju snimku ove strukture napravio je tijekom svog već 10. izlaska u svemir. 

Tijekom jedne takve “svemirske šetnje” s talijanskim kolegom, svijet je za njega doznala zbog hitnog povratka u sigurnost ISS-a, jer je talijanskom kolegi zbog manjeg kvara u odijelu stala curiti voda u kacigu.