Naslovnica Istaknuti članci IZGUBLJENA GENERACIJA COVID-19: Samo šest zemalja EU može ponuditi online obrazovanje za...

IZGUBLJENA GENERACIJA COVID-19: Samo šest zemalja EU može ponuditi online obrazovanje za 80% učenika i studenata. A ostali?

Vrijeme je da ponovo razmislimo kako demokratija u Uniji funkcionira, vrijeme je da povežemo EU bolje s ljudima u svim dijelovima Europe. U ovoj krizi posvećeni smo suradnji na nacionalnim razinama kako bismo izgradili održive i otporne zajednice, rekao je Tzitzikostas

78

Od 12. do 16. oktobra u Briselu se održavala 18. Europski sedmica regija i gradova. Radi se o događaju tokom kojeg regionalne i lokalne zajednice prezentiraju svoj kapacitet za implementaciju europske kohezijske politike, odnosno kapacitet za otvaranjem radnih mjesta i ekonomskim rastom zahvaljujući fondovima Europske unije.

Predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas predstavio je prvi EU barometar regija i gradova koji upozorava na posljedice pandemije Covida-19.

Izvještaj ukazuje na činjenicu da rastuća kriza stvara “izgubljenu generaciju Covida-19”, odnosno mlade ljude koji gube perspektivu, suočavaju se s otkazima i manjkom ponuda za nove poslove, smanjenom mobilnošću i lošijom kvalitetom obrazovanja, a samim time i gubitkom nade u bolju budućnost.

Zabrinjava činjenica da samo šest zemalja Europske unije imaju kapacitete za ponuditi online obrazovanje za 80% ili više učenika i studenata. Cilj ovog tjedna je ukazati na značaj europskih kohezijskih fondova čija je svrha smanjivanje razlika između regija i gradova diljem EU-a, s naglaskom na “siromašniji istok”, u odnosu na “razvijeniji zapad”.

“Vrijeme je da ponovo razmislimo kako demokratija u Uniji funkcionira, vrijeme je da povežemo EU bolje s ljudima u svim dijelovima Europe. U ovoj krizi posvećeni smo suradnji na nacionalnim razinama kako bismo izgradili održive i otporne zajednice”, rekao je Tzitzikostas.

Naime, cilj kohezijske politike je promijeniti poglede na EU koji mnogi građani vide kao birokratski udaljeni apstraktni aparat, na način da se regionalnim i lokalnim upravama daju financijska sredstva, a time i potencijal za rast i razvoj.

Barometar pokazuje da Europljani generalno više vjeruju lokalnoj nego nacionalnoj vlasti ili Europskoj uniji, zbog čega 67% Europljana želi veći utjecaj gradova i regija na proces donošenja odluka u EU-u.

“Za svaki euro koji uložimo, kohezija vraća tri, zbog čega je kohezija jedna od najuspješnijih ideja europske zajednice”, zaključuje Tzitzikostas.