Naslovnica Kult Magazin Izložba 100 školskih likovnih radova

Izložba 100 školskih likovnih radova

290

Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Sarajevo po prvi put u svojoj historiji organizirala je samostalnu izložbu učeničkih radova. Na izložbi u galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH predstavljeno je više od 100 likovnih radova koje su izradile generacije učenika ove škole.

Škola obrazuje i radno osposobljava učenike uzrasta od 15  do 21 godine za manje složena zanimanja (pomoćni moler, kuhar, cvjećar, knjigovezac, operator za unos podatka, pomoćni dekorater, reklamni grafičar…)

Ovakve programe mogu pratiti učenici za koje su programi drugih škola iz nekog razloga neadekvatni ili preteški, kao i učenici sa poteškoćama u razvoju, koje podrazumijevaju kombinovane smetnje, intelektualne teškoće, poremećaje iz autističnog spektra i slično.

Umjetnost ima značajno mjesto u ovoj školi, jer je njen jezik univerzalan i svima razumljiv. Ona je zapravo nerazdvojni dio školske svakodnevnice. Učenici u korelaciji sa profesorima razvijaju sposobnost stvaralačke mašte te formiraju pozitivnu svijest o neograničenim mogućnostima likovno-estetskog izražavanja.

Radovi su uglavnom nastali u okviru praktične nastave za zanimanje pomoćni dekorater.

–        Jako sam uzbuđena i sretna što sam doživjela ovaj dan. Ova djeca nisu dobri govornici, imaju poteškoće sa čitanjem i zato se najbolje izražavaju jezikom umjetnosti. Kroz likovne radove izražavaju svoje osjećaje i ovih radova postidjeli bi se mnogi današnji kvazi umjetnici – kazala je profesorica stručno-teoretskih predmeta i praktične nastave Selma Kapić Kantardžić Jurkić, inače profesor likovne kulture.

Dodaje da je bilo veoma teško izabrati koji će radovi biti predstavljeni na izložbi jer jednostavno nije bilo mjesta za sve.

–        Mnogi od njih su čekali godinama da budu izloženi. Dio radova su izradile prethodne generacije učenika, a dio trenutna generacija. Djeca su veoma sretna zbog izložbe, ali i mi, njihovi pedagozi. Ne bih mogla biti ovako sretan ni da je u pitanju moja lična izložba – ističe profesorica Selma.

Izložba je otvorena u okviru okviru međunarodnog Festivala “Sarajevska zima”, a ona otvorenju je nastupila jedna od najboljih evropskih flautistica Leyla Bayramogullari.