Naslovnica Istaknuti članci Izložba “Na nJedrima bosanskim” Hibe Mustafić u galeriji MAK

Izložba “Na nJedrima bosanskim” Hibe Mustafić u galeriji MAK

Opčinjena sam ljepotom naših rijeka, jezera, planina i zato se u dijelu naziva izložbe nalazi sintagma na njedrima bosanskim. Sve te naše ljepote su nešto sa čim se trebamo ponositi i isticati ih kao bogat nakit na njedrima. U nazivu izložbe imamo i jedra koja su uvijek bijela i ona suza mene simbol čistoće, vedrine i nade u bolje sutra, kazala je autorica

512

U galeriji MAK koja se nalazi u sastavu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, sutra 14. septembra 2020. godine u 19 sati bit će otvorena izložba „Na nJedrima bosanskim“, bosanskohercegovačke slikarke Hibe Mustafić.

Na izložbi će biti predstavljene 44 slike rađene tehnikom akril na platnu te kombinovanim tehnikama. Dio djela većeg formata je nastao ranije, tokom 2019. godine, a 25 djela manjeg formata su nastala tokom pandemije Covid-19.

Autorica Mustafić kaže da je izložba dobila naziv po jednoj od slika koja će biti predstavljena na izložbi.

  • Na svojim slikama prikazujem predivne pejzaže naše Bosne i Hercegovine. Opčinjena sam ljepotom naših rijeka, jezera, planina i zato se u dijelu naziva izložbe nalazi sintagma na njedrima bosanskim. Sve te naše ljepote su nešto sa čim se trebamo ponositi i isticati ih kao bogat nakit na njedrima. U nazivu izložbe imamo i jedra koja su uvijek bijela i ona suza mene simbol čistoće, vedrine i nade u bolje sutra – kazala je autorica Mustafić.

O svom odnosu prema vlastitom likovnom stvaralaštvu Mustafić kaže:

– Ja ne polazim od ideje nego od emocija koje se pretvaraju u ideje. Boje, kao i muzika, jednako pronalaze kraticu za dolazak do naših osjećaj i izazivaju emocije.

Hiba Mustafić rođena u Sarajevu 1960. godine, gdje se i obrazovala.

Kreativnost, a osobito afinitet prema likovnoj umjetnosti iskazala je još u ranom djetinstvu, a već tokom osnovnog školovanja bilježi i prva priznanja za iskazani talent.

Profesionalno višegodišnje bavljenje turizmom niti jednoga trenutka nije umanjilo njenu ljubav prema likovnoj umjetnosti niti potrebu da se iskaže upravo na ovom polju.

Rezultat toga je i samostalni projekt  – Galerija „Blue Art“ koji pokreće 2012. godine , nakon 30-ogodišnjeg stvaralaštva. Riječ je o autorskoj galeriji otvorenoj s ciljem da široj javnosti predstavi isključivo svoja certificirana djela, od slika do umjetnički obrađenih predmeta od upotrebne vrijednosti.

Tokom proteklog razdoblja Hiba Mustafić predstavila se domaćoj i inozemnoj javnosti kako samostalnim izložbama tako i kao autorica – sudionica niza kolektivnih, humanitarnih, revijalnih i aukcijskih izložbi i likovnih kolonija i radionica u BiH i inozemstvu.

Samostalne izložbe :

2014. februar –     „Oda harmoniji“ – Galerija Bosanskog kulturnog centra – Sarajevo 
2016. mart –         „Harmonija krajnosti“ – Galerija samostana Sveti Anto – Sarajevo
2016. maj –          „Plavi konturno“- Gradska galerija – Jajce, izložba organizirana u sklopu 35. Pozorišnih/kazališnih igara

2016. maj-           „Govor tišine“-Galerija Likum – Brčko, izložba organizirana u tradicionalne kulturne manifestacije „Proljeće u gradu Brčko 2016“.)

2016. oktobar-      “ Blue art”  Streat Gallery Zenica

2017. januar-         “Igra svjetlosti”  Vinil gallery  Sarajevo

2018.juli-“             “Poezija obojene realnosti”” Pomorski muzej Orebic

2018. novembar-   “Simfonija kolorita” Galerija Gimnazije Kiseljak,

2018.decembar”-   “Izgubljeni u boji i vremenu Cabaret Zenica

2019. august –       “Simfonija duše” Galerija Anuncijata Orebic

2019. septembar-    “Protkano kroz niti duše” Split/Dugi Rat

Dobitnica je nagrade„Zlatni kist“ za 2015. godinu na 12. Međunarodnoj likovnoj koloniji “Savski cvijet“, u Brčkom.

Hiba Mustafić višegodišnja je članica Udruženja likovnih umjetnika HKD „Napredak“Sarajevo, članica Udruge likovnih umjetnika „Pelješac“, članica ULU „Krug“ Dugi Rat, Hrvatska

Od 2014. Godine do danas  Predsjednica je Udruge Likovnih Umjetnika HKD Napredak Sarajevo.

Osim autorskog rada Hiba Mustafić iznimne rezultate postigla je i kao organizatorica brojnih samostalnih i kolektivnih izložbi drugih autora.