Naslovnica Istaknuti članci Japan dobio ministra za pitanja samoće i izolovanosti

Japan dobio ministra za pitanja samoće i izolovanosti

Stopa samoubistava smanjena je u Japanu u posljednjih 10 godina, ali je došlo do njenog porasta tokom 2020. godine zbog pandemije

107
Žene pate od izolovanosti više nego muškarci, a primjetan je i trend rasta stope samoubistava

Vlada Japana dala je zadatak kabinetskom ministru Tecušiju Sakamotu da nadgleda napore u suočavanju sa pitanjem samoće i izolacije u društvu među sugrađanima, koje je povezano sa povećanim brojem samoubistava u toj zemlji.

Premijer Japana Jošihide Suga saopštio je da će Sakamoto nadgledati rad na pitanju samoće i izolovanosti.

Sakamoto već radi na regionalnoj revitalizaciji i stope rađanja koja je u opadanju u Japanu.

“Žene pate od izolovanosti više nego muškarci, a primjetan je i trend rasta stope samoubistava. Nadam se da ćete identifikovati probleme i sveobuhvatno promovisati mjere politike”, rekao je Suga Sakamotu tokom sastanka na kojem su saopštena nova zaduženja ministra.

Sakamoto je na konferenciji za novinare u Tokuju izjavio da želi da iskoristi položaj kako bi spriječio socijalnu izolaciju i usamljenost i zaštitio odnose među ljudima.

On je naglasio da je pandemija Covid 19 smanjila mogućnost kontakta među ljudima, što je dovelo do ozbiljnog društvenog problema.

Ministar će koordinisati rad sa brojnim agencijama kako bi se pozabavio pitanjima kao što su sprečavanje samoubistava, briga o starim licima i rješavanje problema siromaštva među djecom, kako bi se stvorila sveobuhvatna strategija za rješavanje tih pitanja, javila je “Russia Today”.

Stopa samoubistava smanjena je u Japanu u posljednjih 10 godina, ali je došlo do njenog porasta tokom 2020. godine.

Prema preliminarnim podacima japanskog Ministarstva zdravlja, 20.919 ljudi izvršilo je samoubistvo prošle godine, što je za 3,7 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Japan nije prva zemlja koja je odredila ministra za pitanja samoće. Velika Britanija je 2018. godine preinačila funkciju ministra za sport i civilno društvo u poziciju ministra za sport, civilno društvo i samoću, javlja AFP