Naslovnica Istaknuti članci Mladi Travničanin Vedad Babanović san o glumi pretvorio u stvarnost u seriji...

Mladi Travničanin Vedad Babanović san o glumi pretvorio u stvarnost u seriji HRT-a

Nakon što je posredstvom voditelja Dramskog studija Centra za kulturu Travnik, Olivera Jovića i glumice Kaje Šišmanović dobio priliku za učestvovanje na audiciji na kojoj se prijavio u martu, uz drugu djecu sa područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, osvojio je simpatije produkcije, te dobio ulogu dječaka Mirze u seriji „Crno- bijeli svijet“

64

Jedanaestogodišnji Travničanin Vedad Babanović dio je ekipe četvrte sezone serije “Crno-bijeli svijet” producenta Ivana Maloče, redatelja Gorana Kulenovića i Igora Mirkovića, a u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT). Vedad se kao glumac okušao nakon što je posredstvom voditelja Dramskog studija Centra za  kulturu Travnik, Olivera Jovića i glumice Kaje Šišmanović dobio priliku za učestvovanje na audiciji na kojoj se prijavio u martu, uz drugu djecu sa područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, osvojio je  simpatije produkcije, te dobio ulogu dječaka Mirze. Snimanje se odvijalo na više lokacija u Zagrebu krajem augusta i početkom septembra ove godine. Vedad je po riječima reditelja i ostale iskusne serijske postave vrhunski iznio ulogu za koju je bio odabran.

Vedad na setu serije “Crno-bijeli svijet”

Ovaj jedanaestogodišnjak kaže nam kako je sve počelo na sceni Centra za kulturu Travnik.

– U Centru za kulturu Travnik i predstavi Dječaci Pavlove ulice glumio sam glavnog lika Nemečeka i u samoj toj priči sam zaista uživao. Takav sam da scenu  volim, i sam strah od velike scene i mnogobrojne publike nemam. Tekst jednostavno osjećam i uživam iznoseći to na najbolji način, dok glumim. Preko Kaje Šišmanović koja glumi u seriji Crno- bijeli svijet, a ujedno i studira režiju te je bila zadužena za pronalazak glumca koji bi odgovarao liku Mirze u seriji, koja je kontaktirala voditelja Dramskog studija Olivera Jovića sam dobio šansu da pošaljem snimke i uđem u ekipu među kojom se tražio glumac za tu ulogu. Nakon što su odgledali snimke koje smo po njihovom zadatku snimili i poslali, u mjesecu julu sam dobio odgovor da sam među svom djecom iz Bosne i Hrvatske koja su učestvovala u audiciji, ulogu dobio ja – kaže Vedad.

Sa snimanja koje zna trajati i po 16 sati

Oduševeljen je atmosferom, ali i ekipom serija koja je jako cijenila njegov nastup u seriji.

– Snimanje je bilo zahtijevno, set je znao trajati i po 16 sati, ali svi su bili oduševljeni mojom snagom i energijom kao i uživanjem na sceni, i zaista mi to sve nije predstavljalo nikakav problem. Tu je bio sjajan tim ljudi, od tonaca, kostimografa, scenografa, šminkerske postave, redatelja, producenata, glumaca s kojima sam uživao radeći. Scena je jednostavno prostor koji me ispunjava i teren u kojem sam slobodan i ” na svom”, a to je potvrdio i svaki aplauz koji sam, kao najmlađi, nakon svakog mog snimanja- dobio. Posebno mi je drago što je tematika serije vezana za jugoslovensko doba, za doba osamdesetih godina jer sam neko ko je oduševljen tim periodom življenja, a i najmlađi sam član Udruženja “Josip Broz Tito” Travnik, što je meni, u ovoj svoj priči dalo posebnu draž  – kaže nam Vedad.

Vedadova majka Zana Babanović, kaže nam kako je njen sin u “glumačke vode uplovio“  sasvim slučajno.

– Nakon što sam u objavama stranice Centra za kulturu Travnik vidjela da Dramski studio traži glumce za predstavu “Petar Pan”, odlučila sam da ga prijavim za kasting. Znala sam da je on dječak koji može odgovoriti takvom zadatku jer je otvoren, simpatičan i da će uz moju malu pomoć biti neko ko će biti odabran. Potom, plan o realizaciji predstave “Petar Pan” je promijenjen te je jedna sasvim druga ideja došla na  realizaciju, a bila je to predstava ” Dječaci Pavlove ulice”. Zadatak je savršeno odradio. Uživali smo u vježbanju, vodeći se uputama voditelja Dramskog studia, Olivera Jovića, te nam je stan postao malo pozorište. Poslije toga je bio dio drugih projekata, posredstvom, opet Olivera Jovića, kao što su ” Otvori prozorište” koje je posebno djelovalo online u jeku pandemije, dok nije dobio ulogu i u seriji Crno- bijeli svijet. – priča majka Zana, te ističe kako će nastojati Vedadou  ljubav prema glumi održavati aktivnom.

Vedad je trenutno aplicirao po konkursu za jednu reklamu, gdje se nada  odabiru, a ako i ne bude odabran, očekuje ga niz predstava koje Dramski studio u Travniku planira realizirati.

U Centru za kulturu općine Travnik oduševljeni su uspjehom mladog glumca.

– Zaslugu za Vedada, njegovo predstavljanje Travnika, Bosne i Hercegovine i Dramskog studija Centra za kulturu općine Travnik, dugujemo prvenstveno voditelju Dramskog studija, producentu Oliveru Joviću koji sa njim neprekidno radi već više od godinu i pol dana. Hvala i Vedadovim roditeljima na ukazanom povjerenju. Mi smo ponosni na našeg Vedada, te pozivamo sve zainteresirane dječake i djevojčice školskog uzrasta da se jave u Centar za kulturu općine Travnik i budu dio sjajnog tima Dramskog studija. – kazao nam je Taik Ganić, direktor  JU Centar za kulturu Travnik.