Naslovnica Istaknuti članci Nema više mjesta na Podhrastovima, zaraženi se šalju u Opću bolnicu i...

Nema više mjesta na Podhrastovima, zaraženi se šalju u Opću bolnicu i izolatorij u Buća Potoku

Prostor Željezničkog školskog centra u Buća Potoku bi trebalo da ima kapacitet od 300-400 kreveta gdje će biti smješteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom

60

Nakon današnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba KS doneseno je nekoliko odluka zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, između ostalog da se u narednih sedam dana formira izolatorij u Željezničkom školskom centru u Buća Potoku.

Prostor Željezničkog školskog centra bi trebalo da ima kapacitet od 300-400 kreveta gdje će biti smješteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom. Kako je rečeno, centar će u u početku moći primiti blizu 100 pacijenata, a kapacitet će proširivati u skladu s potrebama, te će se raditi na tome da se primaju i pacijenti sa srednje teškom kliničkom sliku. Ti pacijenti će biti pod nadzorom uposlenika iz domova zdravlja.Osim toga, za teže oboljele pacijente će biti osigurano još 30 kreveta u Općoj bolnici pored nešto više od 90 kreveta koji se nalaze u izolatoriju na Podhrastovima. Osim toga, Vlada će već u ponedjeljak tražiti od KCUS-a i Opće bolnice da se izjasne koje prostore u ovim ustanovama je moguće pretvoriti u izolatorije, bez ugrožavanja drugih pacijenata.

“Trenutno je na Podhrastovima 96 pacijenata, znači već su četiri osobe u hodnicima. Zbog toga će već danas biti dostupno 30 novih ležajeva u okviru Opće bolnice”, rekao je Faruk Kapidžić, kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Osim smještajnog kapaciteta, na sjednici je bilo riječi i o boljoj koordinaciji kada je u pitanju korištenje briseva s ciljem povećanja broja testiranja te o preraspodjeli medicinskih radnika u zavisnosti od toga gdje je najpotrebnije.

Nakon sjednice Vlade i Kriznog štaba rečeno je da će, ukoliko bude potrebe, pozivati i medicinske radnika koji su na Birou za zapošljavanje.

Danas nije bilo riječi o mjerama i potencijalnom pooštravanju postojećih, ali će sljedeće sedmice o tome odlučivati Krizni štab Ministarstva zdravstva KS.