Naslovnica Istaknuti članci Novi opasni trend u Srbiji: Srednjoškolci sve više koriste “snus”

Novi opasni trend u Srbiji: Srednjoškolci sve više koriste “snus”

Snus je duhanski proizvod u formi praha koji se prodaje u vrećicama čaja, a koristi se tako da se nanese na zubno meso, pri čemu se procijenjuje da u organizam uđe 27.3 mg nikotina, što je tri puta više nego što se nalazi u jednoj cigareti

135

Među srednjoškolcima u Srbiji zavladao je novi opasan trend, a to je upotreba takozvanog snusa.  

Snus je duhanski proizvod u formi praha koji se prodaje u vrećicama čaja, a koristi se tako da se nanese na zubno meso, pri čemu se procijenjuje da u organizam uđe 27.3 mg nikotina. To je tri puta više nikotina nego što se nalazi u jednoj cigareti…

Neki kažu da je dobar za odvikavanje od pušenja, drugi pak da je opasniji od cigareta, a pošto je lako dostupan sve više ga koriste srednjoškolci.

Najčudnije od svega je što ovaj proizvod nema zvaničnu dozvolu za prodaju i nije uopšte registrovan kod nas. Niko ni ne krije da ga prodaje.

– Duhanska industrija ga je promovisala kao nešto što je manje štetno, manje opasno i da je sredstvo za odvikavanje od pušenja, a ništa od toga nije tačno, jer su studije pokazale potpuno suprotno – kaže dr Ika Pešić, član Nacionalne komisije za kontrolu duhana.

Po komentarima na društvenim mrežama, ovaj proizvod čak nije ni skup. Mnogo veća ponuda, ali i potražnja za ovim proizvodom je na internetu gde je moguće dostaviti ga na kućnu adresu. A posljedice koje može da izazove mogu da budu opasne po život.

– Posle otprilike tri godine kontinuirane upotrebe može da izazove rak usne duplje, a posle pet godina sigurno izaziva taj kacer. Također može da izazove rak grla, ždrijela, želuca i pankreasa. Pored toga, vrlo je opasan za kardiovasularni sistem, jer ima jako visoke koncentracije nikotina. Kada je u pitanju zavisnost, ista je, ako ne i veća nego kod ostalih dimnih duvanskih proizvoda, jer je mnogo veća koncentracija nikotina – navodi Pešić.