Naslovnica Lifestyle Pahuljasta pita sa sirom u kojoj Finci uživaju vikendom

Pahuljasta pita sa sirom u kojoj Finci uživaju vikendom

Pravi se od tradicionalnog sira rahka koji je sličan našem običnom masnom zrnastom siru

66

Finska pita od sira – rahkapiirakka priprema se od tradicionalnog sira rahka kojeg sjevernjaci najviše vole. Rahka je slična našem običnom masnom zrnastom siru pa pitu možete pripremiti s tom vrstom sira. Prema želji piti možete dodati i omiljeno voće, poput primjerice borovnica. Finci pitu od sira nerijetko pripremaju za praznike ili lijeni vikend.

Sastojci za finsku pitu:

100 g putera
50 g šećera
1 jaje
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice mljevenog kardamoma (opcionalno)

Nadjev:

50 ml mlijeka
200 g sira
50 g šećera
1 jaje
1/2 kašičice ekstrakta vanilije


1. Zagrijte rernu na 200 °C. Ostavite puter na sobnoj temperaturi da omekša. Istucite jaje. Pomiješajte sve sastojke za tijesto u posudi pa izmiksajte dok ne postane glatko. Stavite u pobrašnjeni kalup za pite.

2. Pomiješajte mlijeko, sir, šećer, jaje i vaniliju pa miksajte dok ne postane glatko. Prelijte tom smjesom tijesto. 

3. Pecite 30 minuta ili dok se pita ne učvrsti. Tijesto se smije ljuljati, ali ne smije biti tekuće. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Poslužite hladno.