Naslovnica Vijesti Projekat humanog karaktera “Kuke spasa” pruža pomoć socijalno ugroženim građanima

Projekat humanog karaktera “Kuke spasa” pruža pomoć socijalno ugroženim građanima

Projekat pod nazivom “Kuke spasa” realizovali su mladi u Gradačcu, a riječ je o projektu humanog karaktera, tj. limene kutije postavljene na dva lokaliteta u gradu.

144

U te limene kutije građani grada Gradačca mogu ostaviti konzerviranu/nekvarljivu hranu i odjeću.

“Kuke spasa” su prvenstveno namijenjene grupi socijalno ugroženih građana tog grada. Samo preuzimanje onoga što bude u kutijama je anonimno i dostupno svima. Novac od kojeg je finansiran projekat, učenici su izborili na jednom seminaru fondacije Schuler Helfen Leben, gdje je njihova ideja pobijedila pored još devet ideja.

Vedran Mujić se ponosno može predstaviti kao idejni začetnik i koordinator ovog projekta i da je vodio svoju ekipu kroz cijeli proces da projekt uspije.

U razgovoru sa Vedranom Mujićom, pričali smo o tome kako bi bilo lijepo “kuke spasa” postaviti i u druge radove Tuzlanskog Kantona, pa tako prošiti i na Bosnu i Hercegovinu i šta je sve potrebno da bi došlo do takve realizacije.

“U budućnosti planiramo da ova ideja zaživi i u ostalim dijelovim BiH, a prvenstveno na području Tuzlanskog Kantona. Da bi to bilo moguće trebaju nam određena financijska sredstva i trenutno tragamo za donatorom. Uopšte se ne radi o nekim velikim finasnijskim sredstvima. Da bi bilo moguće postaviti te kutije i u druge gradove, nama je potrebna podrška neke organizacije iz određenog grada u kojem bi se kutije “kuke spasa” postavile”, rekao je Vedran Mujić.

Kako saznajemo, njihova ideja daje izuzetne rezultate. Ekipa provjerava kakvo je stanje u tim kutijama i održavaju ih čistim. Kutije se popunjavaju polako, ljudi ostavljaju nešto u njih, a onima kojima je to potrebno oni preuzimaju iz kutija.

Izvor:Radiokameleon.ba