Naslovnica Vijesti Roditeljima dati dokaze za nove mjere obaveznog nošenja maski za najmlađe učenike

Roditeljima dati dokaze za nove mjere obaveznog nošenja maski za najmlađe učenike

121

Upravni odbor Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, uputio je Zahtjev u vezi sa izmijenjenim i dopunjenim Uputstvom o održavanju nastavnog procesa u školama. Prenosimo ga u cjelosti:

U skladu sa Obavijesti br. 11/04-34-2024-4/21 upućenoj prema svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, ovim putem želimo skrenuti pažnju Ministarstva, na prvobitno Upustvo o održavanju nastavnog procesa u okviru javnih ustanova osnovnih i srednjih škola, a za koje je utvrđeno da se primjenjuje na osnovu jasnih stavova struke, u prvom redu epidemiologa Kriznih štabova kako Federacije tako i Kantona. Prema tom Uputstvu, učenici u razrednoj nastavi nisu bili u obavezi nošenja maski za vrijeme trajanja časa, uz poštivanje distance od 2 m. Novom Obavijesti to postaje obavezno.

Stoga smatramo da je gore navedena Obavijest, u koliziji sa ranije formiranim stavovima relevantnih ustanova, kao i u suprotnosti sa stavovima UNICEFA, koji proizilaze iz glavnih načela suzbijanja širenja zaraze COVID 19, te zaštite od iste. Prema UNICEF-ovim Preporukama za korištenje zaštitnih maski kod djece u kontekstu COVID-a, za djecu starosti od 6 do 11 godina potrebno je primijeniti pristup zasnovan na riziku donošenja odluke o upotrebi maske uzimajući u obzir sljedeće faktore:

  • intenzitet prenosa na području gdje se dijete nalazi i ažurirani podaci/dostupni dokazi o riziku od infekcije prenosa u ovoj starosnoj grupi;
  • društveno i kulturno okruženje, što podrazumjeva vjerovanja, običaje ili društvene norme koje utiču na društvenu interakciju zajednice i stanovništva, posebno sa djecom i među djecom;
  • potencijalni uticaj nošenja maski na učenje i psihofizički razvoj djeteta;
  • dodatne posebne faktore i prilagodbu u specifičnom okruženju kao što su domaćinstva sa starijim članovima porodice, škole, sportske aktivnosti ili djeca sa invaliditetom ili već postojećim bolestima.

U skladu sa gore navedenim, molimo Vas da se roditeljima jasno prezentiraju dokazi  i razlozi donošenja nove mjere obaveznog nošenja maski za najmlađe učenike. Naime, smatramo da u kontekstu nastave po kombinovanom modelu, kao i višesatnog boravka učenika u produženom boravku, koji je neophodan zbog radnih obaveza roditelja, ova mjera učenike dovodi u dodatni rizik od drugih oboljenja, otežava im interakciju sa učiteljem/icom i vršnjacima, usvajanje gradiva i izvršavanje zadataka, te im otežava svakodnevno funkcionisanje usljed dužine boravaka u zatvorenom prostoru uz korištenje maske. Stoga Vas pozivamo da mjeru poništite i omogućite realizaciju kombinovanog modela nastave za učenike od I-IV/V razreda, u skladu sa dosadašnjom praksom.

Također istim preporukama UNICEFa jasno je da djeca od 12 do 18 godina imaju izraženiji vektor zaraze te je njihovo korištenje maske prihvatljivo. Međutim, usljed nove Obavijesti, naredba da svi IX razredi i završni razredi srednjih škola budu vraćeni u nastavu sa 08.02.2021. godine neće moći biti ispoštovana iz više razloga.

Najvažniji od njih jeste prostorno ograničenje učionica, gdje se u odjeljenjima koja broje preko 15 učenika ne može osigurati rastojanje od 2m. Zbog toga se u određenim školama mora pribjeći kombinovanom modelu nastave. Kombinovani model nastave je neprihvatljiv, jer Metodologija nalaže pasivni on line model, kojim se ne osigurava adekvatno usvajanje gradiva. S tim u vezi posebno nas zabrinjava situacija kojom se učenici koji pripadaju istoj generaciji, a pohađaju nastavu u različitim školama u KS, školuju po različitim modelima, što smatramo diskriminacijom. Diskriminacija u okviru jedne generacije gdje jedna škola ima uvjete manjeg odjeljenja, a druga mora raditi kombinovani model je neprihvatljiva opcija za roditelje, stoga zahtijevamo ujednačavanje prava  i istih uslova za sve učenike KS.

Smatramo potrebnim da se izvrši analiza broja odjeljenja gore navedenih i broja učenika u odjeljenjima u odnosu na učionice koje mogu korisiti, a kako bi se na vrijeme zaustavila mogućnost pogrešne primjene polaznih osnova koje su jasno donešene bez konsultacije kako sa epidemiolozima tako i sa direktorima/ menadžmentima škola.

U skladu sa svim navedenim, tražimo hitan sastanak radi prevazilaženja svih nejasnoća, a u cilju najboljeg interesa naše djece, a vaših najmlađih građana ovoga grada.