Rogač, poznat i pod latinskim nazivom Ceratonia siliqua mediteranska je zimzelena biljka porijeklom iz Sirije i Palestine, ali danas se uzgaja diljem svijeta. Rogača ima posvuda jer su ga putnici i kolonijalizatori nosili i putem sadili, a budući da se lako uzgaja, ne traži puno pažnje i donosi obilje plodova, opstao je i dalje se širio, najčešće uz pratnju limuna, smokava, maslina.
Rađa mahunama koje sazrijevanjem posmeđe i čija je sjemenka uvijek teška 0,18 grama stoga se u antičko doba koristila kao mjera za vaganje zlata, poznatija kao karat. I doista, rogač jest zlata vrijedan.
Možete ga koristiti u slatkim i slanim jelima, a odličan je kao diuretik, blagotvorno djeluje na probavu i smanjuje apetit. Snižava kolesterol, štiti od toksina, pomaže u jačanju imuniteta i sprječavanju alergija, obiluje ugljikohidratima, riboflavinom, kalijem i kalcijem.

U manjim količinama sadrži vitamine B i E, željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen. Sadrži i tanine i galnu kiselinu koja djeluje antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Bogat je i polifenolima koji štite srce i krvne žile.
No, usprkos svim tim blagodatima, rogač je ipak nepravedno zanemaren. U posljednje vrijeme sve češće se govori o rogaču kao o alternativi za čokoladu.
Možete ga upotrijebiti u kolačima, , toplim napitcima, kompotima, namazima, salatama, Mnogi ga koriste u kolačima umjesto kakao praha, ali zbog njegove slatkoće i umjesto jednog dijela šećera.
Rogač se odlično slaže s jabukama, grožđicama, smokvama, orasima i bademima.
Mahuna rogača može se mljeti sirova i prepečena, a sjemenke su odlične za zgušnjavanje pa se koriste za izradu krema i pudinga.
Mousse od avokada i rogača
Sastojci, za jednu veću ili dvije srednje posudice:
- 1 zreli avokado
- 3-4 žlice brašna od rogača
- 1 veliku žlicu meda, agave ili javorovog sirupa (možete upotrijebiti i steviju)
- 2 žlice bademovog ili nekog drugog mlijeka
- začine po želji
Kocke od rogača i jabuka
- Sastojci:
- Sastojci (šolja je ona za čaj oko 2.5 dcl)
- 4 velike jabuke
- 1 žlica cimeta ili začina za medenjake
- 4 jaja
- 1 vanilin šećer
- pola šolje šećera
- 1 šolja glatkog brašna
- pola šolje mlijeka
- pola šoljeulja
- 1 prašak za pecivo
- 100 g mljevenog rogača
Priprema
- Rernu upalite na 200C i ostavite da se grije.
- Tepsiju dimenzija otprilike 35*20 cm obložite papirom za pečenje.
- Jabuke ogulite i naribajte ih na krupnu rendu, pospite ih cimetom ili začinom za medenjake i promiješajte.
- Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
- Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerima, zatim dodajte ostale sastojke – jabuke, brašno, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i rogač, izmiksajte da se spoji.
- Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Smjesu izlijte u tepsiju, poravnajte i stavite peći oko 30 minuta.
- Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Nju pripremite tako da na laganoj vatri rastopite čokoladu zajedno s uljem