Naslovnica Istaknuti članci Rusija od WHO traži ubrzanu registraciju svoje vakcine

Rusija od WHO traži ubrzanu registraciju svoje vakcine

Time bi se učinila dostupna svima u kraćem razdoblju u odnosu na konvencionalne procedure

56

Rusija je predala Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) zahtjev za ubrzanu registraciju svoje prve vakcine protiv Covid-19. nazvanog Sputnjik V.

Fond RDIF koji sudjeluje u razvoju te vakcine naveo je u saopćenju da je WHO-u predao zahtjev za ubrzanu registraciju i primjenu cjepiva za hitne slučajeve. Na pitanje agencije France presse, WHO je odgovorio da su podnesci tajni. 

Rusija je jedna od prvih zemlja na svijetu koja je tražila od WHO-a predregistraciju svoje vakcine protiv novog koronavirusa, navele su ruske vlasti. 

“U vrijeme pandemije, ubrzana registracija prema proceduri WHO-a učinit će rusku vakcinu dostupnim svima u kraćem razdoblju u odnosu na konvencionalne procedure”, dodaje se u saopćenju.

WHO naglašava da će “ukoliko proizvod predan na procjenu budu u skladu s kriterijima upisa na popis, WHO će javno objaviti rezultate”. Za sada WHO “nije još predkvalificirao vakcinu protiv Covida-19 niti ga je dodao na popis za hitnu upotrebu.

Rusija je početkom avgusta objavila da je razvila i registrirala “prvu” vakcinu protiv Covida-19 koje je proizveo moskovski istraživački centar Gamaleja s ruskim ministarstvom obrane. U Rusiji prije završne faze kliničkog ispitivanja vlasti izdaju potvrdu o registraciji.

Vakcina je je nazvana “Sputnjik V” po prvom satelitu koji je poslan u svemir u vrijeme Sovjetskog Saveza.

Veliki dio ruske elite tvrdi da se već cijepio, a predsjednik Vladimir Putin je naveo da se cijepila jedna od njegovih kćeri. Vlada se nada da će masovno cijepiti stanovništvo sljedećih mjeseci. 

Ranije ovog mjeseca Putin je objavio da je Rusija registrirala svoju drugu vakcinu protiv Covid-19.

Rusija posljednjih tjedana doživljava jaki udar epidemije i nalazi se na četvrtom mjestu u svijetu po broju registriranih slučajeva s ukupno 1.547.774 zaraženih i 26.589 umrlih.