Naslovnica Istaknuti članci Savjeti kako koristiti masku u kafićima i restoranima za najbolju zaštitu

Savjeti kako koristiti masku u kafićima i restoranima za najbolju zaštitu

Nikad je ne stavljate na sto ili u džep, već ponesite papirnu kesu u koju ćete je spremiti

60

Covid-19 značajno je promijenio naše ponašanje, uključujući i posjetu ugostiteljskim objektima.

Covid-19 značajno je promijenio naše ponašanje, uključujući i posjete ugostiteljskim objektima. Iako je sada moguće ići u kafiće i restorane, pri čemu je potrebno održavati fizičku distancu, jedno od glavnih pitanja je kako nositi masku u tim prostorima.

Nekoliko je nejasnih stvari po tom pitanju, od toga skidamo li masku čim sjednemo, treba li je odložiti na stol i trebamo li je staviti na lice kada razgovaramo s konobarima. Na ova i druga pitanja odgovorili su ljekari.

Kada uklonite masku, postavlja se pitanje kako je sigurno odložiti. Razni liječnici imaju razne savjete, ali svi se slažu u jednom – nikada masku nemojte odložiti na stol.

“Kad jedete u restoranu, zadnje mjesto na koje želite staviti masku nakon što je uklonite je stol”, rekao je Cherian.

“Covid-19 prenosi se respiratornim kapljicama, što se može dogoditi čak i kad ljudi razgovaraju. Dakle, obični razgovor s prijateljima ili obitelji može dovesti do toga da kapljice padnu na vašu masku i kontaminiraju ih”, objasnio je Cherian.

Cherian predlaže da umjesto toga sa sobom nosite papirnatu vrećicu ili nešto slično tome u koju ćete sigurno odložiti masku. Dodao je da masku ne biste trebali staviti niti u džep jer se tako maska može navlažiti, a vlaga umanjuje učinkovitost maske.

“Ako nemate vrećicu, iskoristite elastičnost maske i pažljivo je omotajte oko zgloba”, savjetuje ljekar Aron Rossi.

“Često stavljanje i skidanje maske može zapravo povećati rizik od širenja covida”, kazao je Cherian i dodao da masku nosite sve dok ne počnete jesti, nakon čega je skidate i vraćate je na lice tek kad napuštate restoran.

Ponekad vam konobar može prići kada nemate masku na licu.

“Najbolji način da se konobar zaštititi jest da se fizički distancira i da nosi masku”, kaže Cherian.

No, ako i vi stavljate i skidate masku kada vam konobar prilazi, to povećava rizik od kontaminacije, naglašava Cherian te poručuje kako bi stoga trebali ograničiti broj dolazaka konobara za vaš stol.

Cherian predlaže i da sa sobom nosite još jednu rezervnu masku koja bi posložila kao dodatna mjera predostrožnost. Stručnjaci savjetuju i da masku nosite ispravno, dakle, neka vam prekriva nos, usta i bradu kako bi vas učinkovito štitila.