Naslovnica Istaknuti članci Sedam koraka da vam ljetovanje s djecom u doba korone ne upropasti...

Sedam koraka da vam ljetovanje s djecom u doba korone ne upropasti odmor

I da nema korone, priprema za ljetovanje s djecom je priličan izazov. Srbijanski pedijatar Slavko Dušanov otkriva bez čega ne treba kretati na put, kako se čuvati, ali i kako ne upropastiti sebi odmor

30

Lijekovi

– I sa koronom i bez korone, na ljetovanje s djecom treba ponijeti određene lijekove. Ali ne pretjerujte, biće dovoljno da uz sebe imate lijekove za temperaturu i probiotik, kao i sirup ili tablete za alergiju, u zavisnosti od uzrasta djeteta. Ne zaboravite i kremu za sunčanje za cijelu porodicu.

Neophodne sitnice

Pored lijekova, kao i na svako putovanje s djecom, i na ljetovanje treba da ponesete ono osnovno – dokumente, dovoljno odjeće, ali ne previše, obuću, pelene, omiljene igračke, vlažne maramice, grickalicu za nokte, pincetu, sterilnu gazu, flastere, hidrogen ako zatreba za ispiranje ranica, kao i sredstvo za zaštitu od komaraca i kremu za poslije ujeda insekata.

Za usput

Nikad ne znate kad ćete satima čekati na vrelom asfaltu, udaljeni desetinama kilometara od najbliže prodavnice. To se može desiti zbog gužve na cesti, ali i zbog saobraćajnih nesreća, radova na putu itd. Zato je veoma važno da obavezno ponesete dosta vode, kao i nešto hrane, najbolje one suhe.

– Da djetetu ne bi pozlilo u toku vožnje redovno provjetravajte auto, otvarajte prozore, a ako je uključena klima, gledajte da ne bude velika razlika u odnosu na spoljašnju temperature. Usput treba praviti redovne pauze, ali i biti spreman za neočekivane komplikacije zbog trenutne situacije s virusom.

Temperatura i proliv

Na odmor obavezno ponijeti najvažnije lijekove i medicinske potrepštine

Među najvećim brigama roditelja jeste i šta ako dijete na ljetovanju dobije temperaturu. – U tom slučaju ona će obično proći za dva, tri dana. Ne skidajte je antibioticima na svoju ruku. Ako posle tri dana ne prođe, obavezno se javite najbližem ljekaru. Dijete tada treba i rehidrirati, da nadomjesti izgubljenu tečnost, a najbolje će pomoći supice i čorbice. Takođe, pored temperature mogući su i ljetnji prolivi i povraćanja. Oni obično prođu za dan, dva, ali ako se to ne desi, kao i kod temperature, javite se ljekaru, savetuje Dušanov.

Čuvanje od zaraze

Pedijatar Slavko Dušanov priča i kako se čuvati od zaraze na prvom ljetovanju od izbijanja pandemije koronavirusa.

– I na ljetovanju i inače, svi treba da se pridržavamo tri osnovna opštepoznata pravila – da držimo distancu, da nosimo maske u zatvorenom prostoru i da redovno peremo ruke. Rukavice nisu potrebne jer se tako lako možete zavarati. A osim pranja ruku, pomažu dosta i sredstva za dezinfekciju sa 70 posto alkohola.”

Dezinfekcija smeštaja

Kad idemo u neki smještaj, očekujemo da je on po pravilu dobro dezinfikovan. Dr. Slavko Dušanov ima savjet za one koji se malo više brinu.

– Slobodno mogu da kvake, površine u kupatilu i drugo što dodiruju svakodnevno prebrišu alkoholom i običnom krpom. Možete od kuće ponijeti litar tečnosti za dezinfekciju, da budete mirniji. Ipak, ako ste već krenuli na ljetovanje ne dozvolite da vam odmor prođe u strahu od zaraze i u dezinfekciji, savjetuje on.

Na plaži


Veoma je važno držati distancu i na plaži

– Na plaži ne treba da budete u grupi s nepoznatim ljudima, recimo, pod jednim suncobranom, poželjna je i distanca od najmanje metar. S druge strane, u vodi ne može ništa da se desi, pa možete da se opustite. Ne paničite ako djeca u vodi počnu da se igraju s drugim mališanima – da bi se zarazili, potrebno je da najmanje 15 minuta budu sasvim blizu zaraženog i da im on direktno kihanjem ili pljuvanjem prenese virus. Dobro je i što znamo da je kod djece virus uglavnom sa slabom kliničkom slikom. Zato se opustite i uživajte kad ste već na odmoru, savetuje dr. Dušanov.