Naslovnica Ekologija Stručnjaci zapanjeni: Strahuju od dramatičnog porasta nivoa mora

Stručnjaci zapanjeni: Strahuju od dramatičnog porasta nivoa mora

Britanski znanstvenici su analizirajući podatke između 1994. i 2017. godine zaključili da je Zemlja izgubila 28 biliona tona leda

99

Britanski znanstvenici su između 1994. i 2017. godine analizirali satelitske snimke glečera, planina i ledenih pokrova,  zaključivši da je Zemlja u tome razdoblju izgubila iznenađujućih 28 biliona tona leda. 

Znanstvenici sa sveučilišta u Leedsu, Londonu i Edinburghu toliki gubitak leda nazivaju nevjerojatnim i smatraju da bi on mogao rezultirati dramatičnim porastom nivoa mora, možda čak i za metar do kraja stoljeća. 

Rezultate studije objavili su u časopisu Cryosphere Discussions.

“Da to stavimo u kontekst – svaki centimetar porasta nivoa mora znači da će u dogledno vrijeme milion ljudi biti raseljeno iz svojih domova koji se nalaze na niskoj nadmorskoj visini”, kazao je Guardianu profesor Andy Shepherd sa sveučilišta u Leedsu. 

Dramatičan gubitak leda može imati i druge posljedice, uključujući poremećaje u biološkom zdravlju arktičkih i antarktičkih voda i smanjenju sposobnosti planeta da Sunčevu radijaciju reflektira natrag u svemir. 

Britanski rezultati odgovaraju najgorem predviđenom scenariju UN-ova međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC). 

“Ranije su znanstvenici proučavali pojedina područja na kojima se otapa led, poput Antarktike ili Grenlanda, no ovo je prvi put da je netko proučavao globalno otapanje leda koji nestaje s našeg planeta”, rekao je Shepherd za Guardian. “A ono što smo otkrili zaprepastilo nas je”.

“Vrlo je vjerovatno da je velik dio od 28 biliona izgubljenih tona leda izravna posljedica klimatskog zagrijavanja”, rekao je.