Naslovnica Istaknuti članci Tajne prostorije u avionima: Znate li gdje spava posada na dugim letovima?

Tajne prostorije u avionima: Znate li gdje spava posada na dugim letovima?

Ovisno o vrsti aviona te minijaturne prostorije bez prozora obično se nalaze kod pilotske kabine, odnosno iznad ili oko prve klase. Do njih se dolazi tajnim stepeništem iza vrata koja zahtijevaju posebnu šifru da bi se otvorila

100Jeste li se zapitali gdje se posada aviona nalazi i odmara na dugim letovima kada ne uslužuju putnike. Postoji nešto što se zove Crew Rest Compartments (CRC) odnosno Sobe za odmor posade koje su skrivene od znatiželjnih pogleda.

Ovisno o vrsti aviona te minijaturne prostorije bez prozora obično se nalaze kod pilotske kabine, odnosno iznad ili oko prve klase. Do njih se dolazi tajnim stepeništem iza vrata koja zahtijevaju posebnu šifru da bi se otvorila.

U ovim sobama može se naći i do 10 kreveta te manji prostor za privatne stvari koji su podijeljeni na prostor za pilota i kopilota te za kabinsko osoblje. U nekim avionima na raspolaganju su kreveti na kat, u drugima postelje su poslagana jedne do drugih, a treći imaju tek madrac na podu.

Jedno je sigurno, posada ima vrlo malo slobodnog prostora za odmor. Štoviše, član posade na letu u Boeingu 777 usporedio je sobe za odmor s kovčegom jer je riječ o vrlo skučenom prostoru koji može izazvati tjeskobu. Do toga posebice može doći ako se u sobi nađete tijekom jačih turbulencija.

Titulu najdužeg leta avionom na svijetu trenutno nosi Singapore Airlines s linijom između Singaporea i Newarka u New Jerseyju, a koji traje vise od 18 sati.