Naslovnica Istaknuti članci Trasom stare pruge od Jajca do Busovače vozit će biciklisti

Trasom stare pruge od Jajca do Busovače vozit će biciklisti

Načelnici općina učesnica saglasni su da više od 100 kilometara revitaliziranog područja koje će biti kako turistička tako i rekreacijska atrakcija su sasvim sigurno jedan novi potencijal za razvoj cikloturizma na području lašvanske i vrbaske doline

80

U Travniku su načelnici pet općina sa područja Srednjobosanskog kantona potpisali sporazum o učešću u projektu „Staza stare pruge“,koji u narednih 18 mjesec ipodržava razvoj turizma na otvorenom na području Travnika, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače i Jajca.

Ovim činom se ujedno finalizira finansijska konstrukcija projekta čija ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura. Za projekat„Staza stare pruge“, Evropska unija je izdvojila je 195.000 eura bespovratnih sredstava u sklopu projekta EU4Business.

Admir Hadžiemrić, načelnik općine Travnik naglasio je da se prema strateškim dokumentima općine Travnik uvijek vodi računa o sufinanciranju projekata koji su u interesu za ovo područje. Kako je istaknuto, već prije godinu dana izvršene su pripremne aktivnosti, utvrđivanje trasiranja GPS-o, te obilazak kompletne staze.

Prema riječima Miroslava Matoševića, projekt menadžera i direktora TZ SBK/KSB, radi se o projektu u okviru kojeg će se starom željezničkom prugom od Jajca do Busovače uspostaviti trasa biciklističke staze koja će se u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-historijske i prirodne baštine, gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu.

  • Projektom „Staza stare pruge“ će se kreirati novi turistički proizvodi za turiste koji ovo područje posjećuju tokom ljeta u okviru turizma na otvorenom, s ciljem obogaćivanja turističke ponude i infrastrukture, kao i omasovljenja i produžavanja boravka turista u srednjoj Bosni – kazao je Matošević.

Projekat „Staza stare pruge“ implementiraju Turistička zajednica SBK/KSB (TZ SBK/KSB) i Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ). Krajnji korisnici projekta su mikro, mala i srednja poduzeća i poduzetnici, uključujući putničke/turističke agencije, smještajno-ugostiteljska poduzeća, te sportske klubove i udruženja građana, a cilj je privlačenje i zadržavanije što većeg broja turista. .

  • Ovaj projekat je jedan je od 34 razvojna projekta koji se realizuju pod okriljem Evropske unije, a koji jačaju privatni sektor u BiH- – kazala je Maja Kišić, direktorica REZ Agencije.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekat Evropske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija u iznosu od 15 miliona eura bespovratnih sredstava i Savezna Republika Njemačka u iznosu od 1,1 milion eura. Projekat zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Načelnici pet općina sa područja SBK potpisali sporazum o učešću u projektu „Staza stare pruge“