Naslovnica Istaknuti članci Trump o katastrofalnim požarima u Kaliforniji: Zahladit će, nauka ne zna

Trump o katastrofalnim požarima u Kaliforniji: Zahladit će, nauka ne zna

Teško je reći da li se američki predsjednik šalio ili nije, ali jasno je da aktualni američki predsjednik već dugi niz godina poriče naučni konsenzus o ljudski uzrokovanim klimatskim promjenama

109

Američki predsjednik Donald Trump posjetio je Kaliforniju povodom ogromnih požara koji haraju tom saveznom državom, kao i ostatkom zapadne obale SAD-a. 

U sklopu tog posjeta sastao se s demokratskim guvernerom Gavinom Newsomom i drugim kalifornijskim dužnosnicima. Američki predsjednik je, još jednom, negirao ulogu koju globalno zagrijavanje igra u katastrofalnim požarima poput onih koji trenutno haraju Kalifornijom, Oregonom i Washingtonom (saveznom državom). 

“Zahladit će, samo gledajte, odgovorio je Trump uz smijeh direktoru Agencije za nacionalne resurse Kalifornije, Wadeu Crowfootu. 

Crowfoot ga je, naime, upozorio da je potrebno prepoznati klimatske promjene i ono što rade šumama.

– Ako ignoriramo nauku i na neki način guramo glavu u pijesak i mislimo da se tu radi samo o upravljanju vegetacijom, nećemo uspjeti zaštititi Kalifornijce – dodao je Crowfoot, referirajući se na Trumpovo insistiranje da su požari u Kaliforniji isključivo posljedica lošeg upravljanja šumama, a ne klimatskih promjena koje isušuju vegetaciju i čine je podatnijom za širenje požara.

Na Trumpov bizarni i znanstveno potpuno neutemeljeni komentar da će globalno zatopljenje biti zamijenjeno “hlađenjem” Crowfoot mu je pristojno odvratio: “Volio bih da se nauka  slaže s vama.

A ono što je Trump odgovorio na to bilo je vjerojatno najizravnije poricanje nauke koje je dosad izrekao. 

– Mislim da nauka ne zna, ustvari – rekao je Trump.

Teško je reći je li se Trump šalio ili nije, ali jasno je da aktualni američki predsjednik već dugi niz godina poriče naučni konsenzus o ljudski uzrokovanim klimatskim promjenama.