Naslovnica Lifestyle Zaboravljena jesenja slastica: Znate li šta je kitnikez

Zaboravljena jesenja slastica: Znate li šta je kitnikez

Ukoliko stoji na tanjiru u hladnoj prostoriji i nije pokriven, kitnikez može tako da traje od 6 meseci do godinu dana. Naravno, vremenom se suši, ali na taj način postaje još ukusniji

132

Jedna od pomalo zaboravljenih slatkih jela je slastica neobičnog imena – kitnikez. Naziv je germanskog porijekla gdje Quittenkäse znači sir od dunja, pa od toga potiče i izvedenica kitnkez, a u nekim krajevima je zovu i kotonjada. Od davnina se sprema u Vojvodini, u zagrebačkom i dubrovačkom kraju, ali i dijelovima BiH.

 Ustvari, ovaj slatkiš ili sir od dunja pravio se svugdje gdje su dunje rasle. 

Priča o ovoj pomalo neuglednoj voćki počela je ustvari još u drevnoj Mezopotamiji, a sadili su je i Grci. Rimljani su se u ono davno doba također sladili plodovima dunje. U Portugalu prave odličnu marmeladu od dunja, a marmelada je upravo dobila naziv od portuglaske riječi za dunju – ‘marmelo’.

Dunja ima izuzetna prehrambena i ljekovita svojstva te je iskoristiva potpuno: plod, listovi i sjemenke. Dunja obiluje vitaminima C i B, puna je karotena i kalcija te sadrži puno vlakana i proteina. Kora dunje obiluje možda više od bilo koje druge voćke pektinom i upravo zato je pogodna za izradu pekmeza i džemova, a i kitnikez je baš zbog tog svojstva prirodnog želiranja postao kitnkez.

Inače, kitnikez je jedini slatkiš koji može da opstane tokom zime. Ukoliko stoji na tanjiru u hladnoj prostoriji i nije pokriven, kitnikez može tako da traje od 6 meseci do godinu dana. Naravno, vremenom se suši, ali na taj način postaje još ukusniji.

Pravi kitnkez je crvene boje i kuha se na najjačoj vatri više od dva i po sata.

Sastojci za kitnikez:

  • 1 kilogram dunja
  • 800 grama šećera
  • sok od jednog limuna (a može i malo manje)

Priprema kitnikeza:

  • Dunje ogulite i nasjeckajte na kockice.
  • Kuhajte ih u vodi sa sokom od limuna;
  • Zatim ih ispasirajte  štapnim mikserom
  • Ispasirane dunje kuhajte sa šećerom sve dok se masa ne stegne, a trebalo bi da bude čvršća od džema, pekmeza. Kuhati je obično potrebno dva sata na jakoj vatri uz mešanje, a gotovo je kad vidite da kašika za sobom ostavlja prazan trag.
  • Dobijena masu možete pomiješati sa sjeckanim lješnacima ili orasima.
  • Dobijenu smjesu sipajte u pleh ili kalupe koji su prethodno pokvašeni ili nauljeni.
  • Kada se dobro ohladi, kitnikez istresite iz pleha ili kalupa, nasjecite ga te ukoliko želite pospite šećerom u prahu. Za kitnikez pronađite neko suho i hladno mesto da tu odstoji par dana.