Jedna od pomalo zaboravljenih slatkih jela je slastica neobičnog imena – kitnikez. Naziv je germanskog porijekla gdje Quittenkäse znači sir od dunja, pa od toga potiče i izvedenica kitnkez, a u nekim krajevima je zovu i kotonjada. Od davnina se sprema u Vojvodini, u zagrebačkom i dubrovačkom kraju, ali i dijelovima BiH.
Ustvari, ovaj slatkiš ili sir od dunja pravio se svugdje gdje su dunje rasle.
Priča o ovoj pomalo neuglednoj voćki počela je ustvari još u drevnoj Mezopotamiji, a sadili su je i Grci. Rimljani su se u ono davno doba također sladili plodovima dunje. U Portugalu prave odličnu marmeladu od dunja, a marmelada je upravo dobila naziv od portuglaske riječi za dunju – ‘marmelo’.

Dunja ima izuzetna prehrambena i ljekovita svojstva te je iskoristiva potpuno: plod, listovi i sjemenke. Dunja obiluje vitaminima C i B, puna je karotena i kalcija te sadrži puno vlakana i proteina. Kora dunje obiluje možda više od bilo koje druge voćke pektinom i upravo zato je pogodna za izradu pekmeza i džemova, a i kitnikez je baš zbog tog svojstva prirodnog želiranja postao kitnkez.

Inače, kitnikez je jedini slatkiš koji može da opstane tokom zime. Ukoliko stoji na tanjiru u hladnoj prostoriji i nije pokriven, kitnikez može tako da traje od 6 meseci do godinu dana. Naravno, vremenom se suši, ali na taj način postaje još ukusniji.
Pravi kitnkez je crvene boje i kuha se na najjačoj vatri više od dva i po sata.
Sastojci za kitnikez:
- 1 kilogram dunja
- 800 grama šećera
- sok od jednog limuna (a može i malo manje)
Priprema kitnikeza:
- Dunje ogulite i nasjeckajte na kockice.
- Kuhajte ih u vodi sa sokom od limuna;
- Zatim ih ispasirajte štapnim mikserom
- Ispasirane dunje kuhajte sa šećerom sve dok se masa ne stegne, a trebalo bi da bude čvršća od džema, pekmeza. Kuhati je obično potrebno dva sata na jakoj vatri uz mešanje, a gotovo je kad vidite da kašika za sobom ostavlja prazan trag.
- Dobijena masu možete pomiješati sa sjeckanim lješnacima ili orasima.
- Dobijenu smjesu sipajte u pleh ili kalupe koji su prethodno pokvašeni ili nauljeni.
- Kada se dobro ohladi, kitnikez istresite iz pleha ili kalupa, nasjecite ga te ukoliko želite pospite šećerom u prahu. Za kitnikez pronađite neko suho i hladno mesto da tu odstoji par dana.