Naslovnica Kult Magazin Akcija / Učlanite se u biblioteku Molly da bi mališani iz udaljenih...

Akcija / Učlanite se u biblioteku Molly da bi mališani iz udaljenih sela mogli da čitaju

179
Trump:

Svako dijete ima pravo na obrazovanje, unapređenje svoje ličnosti i širenje spoznaja školovanje. Nažalost, u našoj zemlji nemaju sva djeca tu privilegiju. U mnogim selima Podrijnja, djeca oskudijevaju u knjigama, nemaju mogućnost gledanja kvalitetnih filmova, a nastavnici nemaju pristup stručnoj literaturi. 

Ovaj problem donekle ublažava pokretna biblioteka Molly koju koristi oko 1300 učenika iz udaljenih krajeva istočne Bosne.  

Biblioteka Molly suočena je s finansijskim problemima i u pitanju je njen opstanak, Tim povodom javnosti su uputili apel u kojem mole za pomoć. 

“Pokretanje mobilne biblioteke “Molly” i mobilnog kina je nastalo iz potrebe seoskih/područnih škola za školskim lektirama. Mobilna biblioteka “Molly” počela je sa radom u novembru 2010. godine, sa motivacijom koja se ogleda u činjenici da područne škole centralnog Podrinja i istočne Bosne nemaju ni minimalan broj knjiga za formiranje školske biblioteke, a udaljene su i do 25 km od najbližeg većeg grada i centralnih škola. Osim toga mali fondovi gradskih biblioteka ne mogu zadovoljiti ni osnovne potrebe ovih škola, zbog čega najviše ispaštaju djeca koja žive u ovim mjestima.  Djeca koja su korisnici mobilne biblioteke dolaze iz siromašnih porodica koje se isključivo bave poljoprivredom.

Mobilna biblioteka “Molly” je do sada je opsluživala 40-tak osnovnih škola i oko 5.000 djece u udaljenim selima Podrinja i istočnoj Bosni sa knjigama lektire koja se obrađuje po nastavnom planu i programu FBiH, RS-a i kombinovanom programu FBiH i RS-a. Mobilna biblioteka “Molly” je za ove škole do sada bila gotovo jedini izvor i nada da djeca čitaju obaveznu lektiru.

U sklopu biblioteke je i pokretno kino koje jednom  mjesečno posjećuje škole da bi prikazala djeci edukativne, crtane, dokumentarne filmove i dr.. Biblioteka ima dozvolu za rad od Ministarstva prosvjete RS-a i podršku Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, a korištenje knjižne građe je potpuno besplatno i za učenike i nastavnike.

Za nastavak djelovanja mobilne biblioteke “Molly” nisu potrebna prevelika finansijska sredstva. Molly ima cilj da za sve svoje korisnike/ce znanje nastavi pružati potpuno besplatno, a da se to i ostvari možemo pomoći svi mi. 

To možete učiniti uplatom simbolične godišnje članarine u iznosu od 10 KM, čime ćete podržati “Molly” da nastavi sa svojom misijom donošenja znanja i osmijeha na lica djece. Ulaganjem u “Molly” svi/e zajedno ulažemo u našu djecu koja su naša budućnost i nada.

Novac se može uplatiti lično ili putem računa Muslim Aida Sarajevo:

ZA UPLATE IZ BIH:
Bosna Bank International DD
Broj računa: 141-306-53200019-21
Primalac: Muslim Aid Sarajevo, Koševo br. 10, 71000 Sarajevo
Svrha: Članarina za mobilnu biblioteku

ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA:
Account with institution:
BBIBBA22XXX
BOSNA BANK INTERNATIONAL DD SARAJEVO
SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA

Beneficiary customer:
MUSLIM AID PREDSTAVNIŠTVO SARAJEVO
KOŠEVO 10
SARAJEVO
BOSNA I HERCEGOVINA
IBAN/Account number BA391413065310096766
Svrha: Članarina za mobilnu biblioteku

Izvor:Radiosarajevo.ba