Naslovnica Istaknuti članci ALARMANTNO: Ovako izgleda današnja mapa zaraženih sa Covid-19 u Sarajevu

ALARMANTNO: Ovako izgleda današnja mapa zaraženih sa Covid-19 u Sarajevu

Epidemiološka situacija uzrokovana epidemijom koronavirusa u Kantonu Sarajevo je trenutno ozbiljna, a uz povećani broj testiranja bilježi se i veći broj novozaraženih osoba

207

Epidemiološka situacija uzrokovana epidemijom koronavirusa u Kantonu Sarajevo je trenutno ozbiljna, a uz povećani broj testiranja bilježi se i veći broj novozaraženih osoba. Koliko je situacija alarmantna najbolje možete vidjeti na današnoj mapi trenutno aktivnih slučajeva zaraze Covid-19 virusom u Sarajevu objavljenoj na stranici covid19.ezoblak.ba

Ovako je mapa izgledala, prije pet mjeseci, 21. oktobra prošle godine

Zbog pojačanog priliva pacijenata u COVID ambulante JU Dom zdravlja, iz Ministarstva zdravstva KS i ove javne ustanove preporučuju građanima koji trebaju samo uslugu testiranja da, uz prethodno dobijenu elektronsku uputnicu ljekara, koriste jedan o četiri Drive-in punkta u KS.

Uz to, podsjećaju sugrađane na osnovne upute i smjernice u slučaju sumnje na zarazu COVID-19. Poštovani sugrađani, ukoliko sumnjate na zarazu koronavirusom, javite se putem telefona svom porodičnom ljekaru ili pozovite na besplatni telefonski broj 081/920-333 i kontaktirajte ljekare, koji će vam po potrebi izdati uputnicu za PCR testiranje i dati uputu o daljim koracima.

Za gluhe i nagluhe osobe na raspolaganju je SMS/viber broj 061 555 769. Osobe koje od ljekara primarne zdravstvene zaštite dobiju elektronsku uputnicu za testiranje na koronavirus, mogu se testirati u COVID centrima Ilidža i Saraj Polje, te COVID ambulantama Vrazova i Semizovac.

Njihovo radno vrijeme je od 7:30 do 20:00 sati svakog dana.

Za sve građane koji trebaju samo uslugu testiranja, bez drugih dodatnih pretraga, preporučujemo da, uz prethodno dobijenu elektronsku uputnicu ljekara, koriste jedan o četiri Drive-in punkta u KS. Drive-in punktovi se nalaze:

1. u općini Centar, na parkingu kod mosta Suade i Olge;

2. u općini Novi Grad, na trolejbuskom depou u ulici Majdanska (iznad zgrade općine Novi Grad;

3. u općini Vogošća, naselje Semizovac (na prostoru bivše kasarne Enver Šehović, u ulici Nova cesta bb, preko puta „Energopetrolove“ benzinske pumpe);

4. u općini Ilidža, u ulici Banjska (Banjski parkovi, kod rimskih iskopina); Testirati se možete na bilo kojem Drive-in punktu u Kantonu Sarajevo, bez obzira na mjesto stanovanja. Radno vrijeme svih Drive-in punktova je od 08:00 do 18:00 sati, svakog dana u sedmici.

Svi oni koji se budu testirali, rezultate PCR testova dobit će putem Viber aplikacije ili će im rezultate saopštiti osoblje porodične medicine putem telefona.

Uz postojeći call centar za prijavu sumnje na zarazu (081/920-333)postoji i Call centar za prigovore a brojevi telefona su 061 247 540, 061 247 632 i 061 247 832.