Naslovnica Svijet Aleksej Navaljni premješten na nepoznatu lokaciju

Aleksej Navaljni premješten na nepoznatu lokaciju

68

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni premješten je iz pritvora u ruskom Vladimiru na nepoznatu lokaciju, izjavio je u petak njegov advokat.

Navaljni, jedan od najistaknutijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, premješten je u februaru iz zatvora u Moskvi nakon što je osuđen na dvije i po godine zatvora, što je Zapad osudio kao politički motiviran čin.

Prvo su ga držali u zatvoru Kolčuginu, u Vladimirskoj oblasti sjeveroistočno od Moskve.

Novinska agencija Tass tada je objavila da je Navaljni ondje bio u karantinu prije nego što su ga premjestili u kaznenu koloniju IK-2, koja se također nalazi u Vladimirskoj oblasti.

Vadim Kobzev, jedan od njegovih advokata, rekao je da ga je drugi advokat pokušao vidjeti u petak, ali su mu rekli da je Navaljni premješten, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“U zatvoru su rekli da nije tamo i to je to”, kazao je Kobzev za Reuters.

Pozivajući se na zakone o zaštiti ličnih podataka, glasnogovornica Federalne službe za upravljanje kaznenim sistemom izjavila je da ne može otkriti podatke o lokaciji Navaljnog.

Navaljni (44) je uhapšen u januaru po povratku iz Njemačke, gdje se, kako navode zapadne zemlje, oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom.

Osuđen na dvije i po godine zatvora

Kremlj odbacuje umiješanost, sumnjičav je prema trovanju i sugerira da je cijeli slučaj možda montiran.

Navaljni je po povratku u Rusiju pritvoren zbog kršenja uvjetnog otpusta, za što kritičar Kremlja tvrdi da su izmišljene optužbe.

Potom je osuđen na dvije i po godine zatvora.

Zapadne zemlje zatražile su njegovo oslobađanje, a Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nametnule su sankcije Moskvi.