Naslovnica Vijesti Ambasada SAD-a podržava aktivnosti usmjerene ka borbi protiv korupcije

Ambasada SAD-a podržava aktivnosti usmjerene ka borbi protiv korupcije

71

Vlada Kantona Sarajevo održala je jučer tematsku sjednicu posvećenu aktivnostima koje poduzima Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo. Na početku sjednice članovima Vlade obratio se savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu Eric Larson.

Savjetnik Larson govorio je o svojoj ulozi u Uredu, kao i podršci Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Pohvalio je brojne aktivnosti koje ovaj Ured poduzima u prevenciji kao i otkrivanju koruptivnih radnji u javnom sektoru KS, uprkos ograničenim kadrovskim kapacitetima. Kontrola javnih nabavki kao i zapošljavanja u javnim institucijama, te saradnja i djelovanje sa općinama u prevenciji korupcije, oblasti su u kojima je postignut značajan napredak, ocijenio je Larson.

Larson je posebno istakao Zakon o prijavljivanju i provjeri podataka o imovini nosilaca javnih funkcija Kantona Sarajevo, kao jedan od najznačajnijih antikorupcijskih propisa donesenih u Bosni i Hercegovini, uz izražavanje nade da će i drugi nivoi vlasti donijeti sličan zakon.

Istakao je da će on lično kao i Ambasada SAD nastaviti pružati podršku započetim i planiranim aktivnostima borbe protiv korupcije.