Naslovnica Svijet Američki Senat odobrio svjedoke na suđenju Trumpu, poznati i neki novi detalji

Američki Senat odobrio svjedoke na suđenju Trumpu, poznati i neki novi detalji

90

Bivši američki predsjednik Donald Trump kazao je telefonom, tijekom smrtonosnog napada njegovih pristaša na Kongres 6. siječnja, republikanskom vođi u Zastupničkom domu Kevinu McCarthyju da rulju više brine njegov izborni poraz nego zastupnike, kazala je republikanska zastupnica Herrera Beutler.

Vijesti o tom telefonskom pozivu pojavile su nekoliko sati prije nego što se suđenje Trumpu trebalo nastaviti u subotu pred Senatom podijeljenim oko pitanja treba li bivšeg predsjednika proglasiti krivim za pobunu.

Nakon te vijesti nekoliko demokratskih senatora pozvalo je demokratske zastupnike koji služe kao tužitelji da traže odobrenje da se pozovu svjedoci koji mogu pružiti detalje o tom telefonskom pozivu.

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Herrera Beutler, jedna od deset republikanaca koji su prošlog mjeseca u Zastupničkom domu glasali s demokratima da se potvrdi optužnica protiv Trumpa, prisjetila se u petak navečer detalja telefonskog razgovora Trumpa i McCarthyja.

Nju demokrati žele pozvati za svjedoka. “‘Pa, Kevine, te ljude više brinu izbori nego vas'”, citirala je Beutler Trumpa. Po njoj je Trump isprva nijekao da su njegovi pristaše umiješani u napad tvrdeći da je rulja iz redova lijevičarske Antife što je kao lažnu tvrdnju McCarthy odbacio. Nije poznato hoće li Trumpovi odvjetnici zvati svjedoke.

Jučer su pokazali dosad neviđene snimke drame koja se odvijala u Kongresu 6. januara.

“Želim da obratite pozornost na prvu skupinu napadača dok se probijaju u zgradu. Drugi čovjek koji je ušao kroz prozor opremljen je punim taktičkim štitom za tijelo i nosi palicu za bejzbol”, rekla je demokratska tužiteljica Stacey Plaskett.