Naslovnica Istaknuti članci AstraZeneca vakcine odobrene za upotrebu u EU

AstraZeneca vakcine odobrene za upotrebu u EU

Odluka EU o odobrenju još jedne vakcine protiv koronavirusa se očekivala već neko vrijeme usljed upozorenja članica da im ponestaje doza vakcina

63

Evropska medicinska agencija je danas odobrila vakcinu protiv koronavirusa koju su napravili AstraZeneca i Oxford, odnosno preporučila ju je svim članicama za upotrebu.Burna sedmica u kojoj je evropski blok oštro napao proizvođače Pfizer i Moderna zbog usporavanja isporuke vakcina protiv koronavirusa završava se odobrenjem evropskog regulatora za upotrebu vakcine kompanije AstraZeneca.

Odobrenje dolazi dan nakon što je Njemačka kazala da njihove vakcine neće davati osobama starijim od 65 godina.

Odluka EU o odobrenju još jedne vakcine protiv koronavirusa se očekivala već neko vrijeme usljed upozorenja članica da im ponestaje doza vakcina, a pretpostavljalo se da će upravo AstraZeneca vakcine biti sljedeće.

Danas je i Johnson & Johnson predstavio rezultate učinkovitosti vakcine koju su izumili, stoga se očekuje da će sljedeće odobrenje možda doći upravo za ovu vakcinu.

Tokom protekle sedmice, nakon što je AstraZeneca najavila kašnjenje sa prvom isporukom vakcina, kompanija je ušla u sukob sa Evropskom komisijom i Velikom Britanijom kojima je takvo nešto bilo neprihvatljivo.