Naslovnica Svijet Austrijanac ostavio 2 miliona eura selu koje ga je skrivalo od nacista

Austrijanac ostavio 2 miliona eura selu koje ga je skrivalo od nacista

Selo Chambon-sur-Lignon, koje nazivaju planinskim utočištem, prihvatilo je i štitilo oko 2500 Židova tokom rata

60

Austrijanac koji je s obitelji izbjegao pred nacistima u Drugom svjetskom ratu svoju imovinu ostavio je francuskom selu koje mu je pružilo utočište i skrivalo od progona.

Eric Schwam umro je 25. prosinca u dobi od 90, a oporučno je imovinu ostavio selu Chambon-sur-Lignon na planinskoj visoravni u jugoistočnoj Francuskoj, poznatom po tome da velika protestanska zajednica koja u njemu živi tradicionalno pruža utočište ljudima u potrebi.

“To je velika svota za ovo selo”, rekao je načelnik općine Jean-Michel Eyraud agenciji France presse.

Odbio je navesti iznos, no njegov prethodnik otkrio je lokalnom portalu da su Schwam i njegova supruga dvaput razgovarali o darovanju približno dva miliona eura.

Schwam i njegova obitelj stigli su 1943. u to selo gdje su se skrivali u školi tijekom rata te ostali do 1950. godine.

Poslije je Schwam studirao farmaciju i oženio se katolkinjom iz okolice Lyona gdje su i živjeli.

Načelnik općine Eyraud otkrio je da je par zatražio da se novac iskoristi za obrazovanje mladih i druge inicijative u korist mladih, posebno da se uspostavi fond za stipendije.

Selo Chambon-sur-Lignon, koje nazivaju planinskim utočištem, prihvatilo je i štitilo oko 2500 Židova tokom rata zbog čega je izraelski Memorijalni centar Yad Vashem dodijelio stanovnicima titulu “Pravednika među narodima”.

Selo koje čini protestantska zajednica čiji su preci hugenoti i sami bili proganjani skrivalo je pojedince i skupine u bijegu od vjerskog i političkog progona, od svećenika tijekom Francuske revolucije do republikanaca u Španjolskom građanskom ratu 30-ih godina, a u novije doba selo prima izbjeglice i migrante s Bliskog istoka i Afrike.

Među Židovima koji su u tom selu našli privremeno utočište niz je poznatih osoba kao što su budući matematičar Alexandre Grothendieck, pisac André Chouraqui, orijentalist Georges Vajda, filozof Jacob Godin i povjesničari Juls Isaac i Leon Pliakov.

Književnik Albert Camus boravio je u tom selu 1942./1943. liječeći se od tuberkuloze i ondje je radio na svojoj knjizi “Kuga” i “Pobunjeni čovjek”.