Naslovnica Istaknuti članci Azijska metropola opsjednuta higijenom: To im je pomoglo u borbi protiv korone

Azijska metropola opsjednuta higijenom: To im je pomoglo u borbi protiv korone

U ovom malom gradu-državi, s nešto manje od 56 godina nacionalne neovisnosti, čistoća je sinonim za društveni napredak, neviđeni ekonomski rast i, odnedavno, koordinirano suzbijanje pandemije koronavirusa

116

Prilikom svakog izlaska iz zrakoplova osjećaju se iznenadna hladnoća zraka i poseban miris čaja od orhideje. Zračne luke mogu biti neopisive, ali slijetanje na Changi, kako danas tako i puno prije pandemija covida-19, jedinstveno je singapursko iskustvo. Na putu do kontrole pasoša, hodajući kroz mirisni zrak, vidjet ćete besprijekorno uređene zelene zidove i uredne fontane, ekipe domara (u ljudskom i robotskom vidu) i visokotehnološke kupaonice s interaktivnim zaslonima za povratne informacije, piše BBC.

Besprijekorno čiste ulice

Ako napustite aerodrom očekujući da će i ostatak grada biti ovako uredan i čist, nećete biti razočarani. Jednom ga je New York Times opisao kao mjesto “toliko čisto da je žvakaća guma kontrolirana tvar”, Singapur je univerzalno poznat po savršeno asfaltiranim cestama, uređenim javnim parkovima i besprijekorno čistim ulicama. Ali čistoća je ovdje više od pukog estetskog ideala. U ovom malom gradu-državi, s nešto manje od 56 godina nacionalne neovisnosti, čistoća je sinonim za društveni napredak, neviđeni ekonomski rast i, odnedavno, koordinirano suzbijanje pandemije koronavirusa.

“Reputacija čistoće Singapura je nešto što vlada svjesno nastoji promovirati. Izvorno je ta čistoća imala najmanje dvije konotacije. Prva je bila fizička ili ekološka čistoća, a druga je bila čista vlast i društvo koje nije toleriralo korupciju”, objasnio je Donald Low, singapurski akademik i znanstvenik za javne politike.

U svijetu koji je radikalno redefiniran krizom covida-19 dobra praksa javne higijene može biti pitanje života i smrti. Na globalnoj je sceni strategija Singapura protiv koronavirusa bila hvaljena. No, za razliku od većine zemalja, singapurski potezi u pandemiji nisu bili samo reaktivni. Napredna higijenska infrastruktura značila je da je Singapur umnogome već bio spreman.

“Obučili smo svoje dužnosnike kako se nositi s dezinfekcijom zaraznih bolesti i prije nego što je covid-19 pogodio našu zemlju”, objasnio je Tai Ji Choong, direktor Odjela za javnu čistoću u Singapurskoj nacionalnoj agenciji za okoliš.

Choong kaže da je osoblje “bilo opremljeno ažuriranim vještinama i znanjem u tehnikama dezinfekcije, rukovanju dezinfekcijskim sredstvima, sigurnosnim postupcima i pravilnom upotrebom osobne zaštitne opreme u slučaju izbijanja zarazne bolesti u Singapuru, što se pokazalo ključnim kad se prošle godine pojavio prvi slučaj covida-19”.

To je posljedica učinkovitog uvođenja tehnoloških rješenja u javno zdravstvo: mobilna aplikacija koje građanima omogućava da dođu do maski, tehnologija termalnog skeniranja tjelesne temperature u većim skupinama i robotski psi koji patroliraju u javnim parkovima i upozoravaju na mjere socijalne distance.

Obavezne maske

Iako je djelotvorno upravljanje bilo presudno u suzbijanju virusa, pandemija je nagnala lidere da od svojih građana traže mnogo.

U Singapuru, gdje su nošenje maski i traženje kontakata oabvezni, odgovor građana u velikoj je mjeri bio adekvatan.

Ali što se uopće moglo očekivati u društvu s kulturnom baštinom čistoće, u kojem su propisana javna higijenska politika i koordinacija u zajednici postale norme?