Naslovnica Istaknuti članci Bakrene maske koje su ljetos izazvale pomamu u Hrvatskoj sad dostupne i...

Bakrene maske koje su ljetos izazvale pomamu u Hrvatskoj sad dostupne i u BiH

Prema navodima distrubutera maska sa bakar-oksidom je 99,9% učinkovita u filtriranja bakterija i svojstvima smanjenja prisutnosti virusa, a komad košta 12,5 KM

129

Odnedavno se i u BiH mogu kupiti zaštitne maske za sa bakar-oksidom. Prema navodima distrubutera “bakrena” maska je 99,9% učinkovita u filtriranja bakterija i svojstvima smanjenja prisutnosti virusa, a komad košta 12, 5 KM.

“Virusi i bakterije se filtriraju u višeslojnoj maski i značajno smanjuju kad se nađu u kontaktu s površinom maske. Bakar-oksid svojstva omogućuju samočišćenje maske i sigurnu ponovnu upotrebu maske. Mikro-čestice bakar oksida nanose se na slojeve maske, postižući obostrano djelovanje i veći faktor dezinfekcije. Preporučena upotreba: od 7 do mjesec dana, ovisno od stanja maske.


Vanjski sloj maske sprječava ulazak kapljica i sadrži mikroskopske polimere bakar-oksida. Srednji sloj maske zadržava male čestice koje mogu proći kroz vanjski sloj. Također, sprječava protok čestica prema van. Unutarnji sloj maske je blizu nosa i usta te je dizajniran da upija vlagu i također u sebi sadrži mikroskopske polimere bakar-oksida. U masku je integrirana sitna količina čestica bakra zbog čega se pojavljuje narančasto smećkasta ili losos-ružičasta boja. Svojstva bakra ne oslabljuju s vremenom i sve dok je maska fizički neoštećena, pruža zaštitu bez potrebe za sterilizacijom”, navodi se u opisu distibutera.


“Bakrene” zaštitne maske izazvale su pravu pomamu ljetos u Hrvatskoj kad su se pojavile u prodaji. Razgrabljene su, unatoč relativno visokoj cijeni  a onda je inspekcija zabranila njihov uvoz u Hrvatsku.

Pokazalo se da proizvođač maske koje izrađuje uopće ne smatra antivirusnima, već tako piše samo na njihovoj ambalaži. Ispostavilo se i da te maske ne pružaju veću zaštitu protiv koronavirusa nego druge maske tipa IIR. Zato su je inspekcija u Hrvatskoj zatražili od distrubutera da napravi izmjene na pakiranju u dijelu teksta  koji govori o namjeni maske. Napominju da proizvođač ima nekoliko distributera u EU te se ova maska nalazi na tržištu u Austriji, Grčkoj, Mađarskoj, Švedskoj, Norveškoj i drugim EU zemljama. (Boljastrana/Večernji list)