Naslovnica Vijesti Banjalučani sami mjere zagađenje vazduha

Banjalučani sami mjere zagađenje vazduha

200

Banjalučki Centar za životnu sredinu pokrenuo je javnu kampanju simboličnog naziva „Vazduh na aparatima“, sa ciljem da motiviše građane da aktivno učestvuju u zaštiti zraka od zagađenosti, samostalnim i nezavisnim mjerenjem zagađujućih čestica, saopćeno je iz ove NVO. Banjalučki ekolozi objašnjavaju da građani mjere zagađenost preko svojih pametnih telefona i uređaja “AirBeam” koje su osigurali partneri iz organizacije “Health and Environment Alliance”.

Građani koji koriste ovu jednostavne prenosive uređaje za detekciju nivoa zagađenosti vazduha, u realnom vremenu ih objavljuju putem aplikacije “Air Casting”. Ovaj pristupačni alat mjeri lebdeće čestice, koje su ove zime problem u Banjaluci, navode ekolozi i podsjećaju da je, prema zvaničnim mjerenjima, čije rezultate javnost saznaje sa nekoliko dana zakašnjenja, tokom decembra, vazduh u gradu 17 dana bio u najnižoj, trećoj kategoriji. Uređaji, koje sada koriste građani, laserskom metodom detektuju koncentraciju čestica PM 2.5 u momentu kretanja na bilo kojoj lokaciji i automatski prikazuju podatke i rutu u realnom vremenu. Na taj način, korisnici dobijaju direktna saznanja o nivou zagađenosti vazduha u pojedinim gradskim zonama, rutama kojima se kreću, ali i u vlastitom domu, školi ili na poslu.

Uređaji mogu biti mobilni uz korisnika u svakom trenutku ili stacionarni i postavljeni na posebnim lokacijama” – poručuju iz Centra za životnu sredinu. Zvaničnici, a i pojedini stručnjaci, osporavaju “legitimitet” ovakvim mjerenjima, tvrdeći da nevladine organizacije nisu prava adresa za kontrolu kvaliteta vazduha i pitaju se “ko je baždario uređaje i aplikacije koje mjere zagađenost vazduha”. Ekolozi, s druge strane tvrde da u situaciji kada zvanični organi ne nude pravovremene informacije, građani imaju pravo da sami provjere kakav vazduh udišu.