Naslovnica Svijet Berzama prijeti jedan od najvećih lomova u historiji

Berzama prijeti jedan od najvećih lomova u historiji

83

Legendarni investitor Jeremy Grantham upozorio je investitore da će plan pomoći privredi i stanovništvu tokom pandemije vrijedan 1,9 biliona dolara koji američki predsjednik Joe Biden želi da progura u Kongresu dodatno „naduvati balon na berzi“.

Suosnivač GMO kaže da ne sumnja da će dio saveznog novca završiti na tržištu dionica. Rekao je da je „tužna istina“ o posljednjem američkom paketu pomoći za suzbijanje efekata krize izazvane koronavirusom koji je usvojen 2020. godine bila ta da on nije povećao ni kapitalnu potrošnju, ni stvarnu proizvodnju, ali da se zasigurno slio u akcije.

Paket koji Bajden predlaže podrazumjeva direktne isplate u visini od po 1.400 dolara svim Amerikancima. Plan predviđa i pakete od 415 milijardi dolara za borbu protiv korona virusa i 440 milijardi za pomoć malim privrednicima. Grantham je rekao da bi, ako ga odobri Kongres, to moglo dovesti do pucanja balona.

Strahuje da će se sve završiti loše kad “igrači bace posljednji žeton na sto”. Kad se tržišta sruše, to bi mogao biti jedan od najvećih balona u finansijskoj hstoriji, boji se Grantham.

Granthamje dugo upozoravao na ono što vidi kao ogroman balon na američkoj berzi. U svom pismu o izgledima za investitore početkom januara, on je detaljno objasnio eksplozivno povećanje cijena i ono što je nazvao “histerično špekulativnim ponašanjem investitora” pokazali da je berza bila u balonu koji čak ni Federalne rezerve nisu mogle da zaustave da ne pukne.

„Kada dostignete ovaj nivo očiglednog super-entuzijazma, balon se uvijek, bez izuzetka, slomio u narednih nekoliko mjeseci, a ne nekoliko godina“, rekao je Grantam.

Grantam je takođe rekao da kombinacija fiskalnih podsticaja i hitnih Fed-ovih programa koji su pomogli naduvavanju balona može povećati inflaciju, prenosi BIZLife.

„Ako mislite da živite u svijetu u kojem učinak nije važan i možete samo da pravite papir, prije ili kasnije ćete učiniti nemoguće, a to je vraćanje inflacije. Kamatne stope su papir. Kredit je papir. Stvarni život su fabrike i radnici i proizvodnja, a mi ne gledamo na povećanu proizvodnju“, rekao je Grantham