Naslovnica Vijesti Bh. građani se masovno prijavljuju za vakcinaciju u Srbiji, traže razne načine...

Bh. građani se masovno prijavljuju za vakcinaciju u Srbiji, traže razne načine da brže dobiju termin

Oni snalažljiviji su uz pomoć rodbine i prijatelja prijavili privremeni boravak u Srbiji i uglavnom su svoju dozu vakcine već dobili

662

Građani Srbije koji žele da se vakcinišu protiv korona virusa od 11. janura prijavljuju se putem portala eUprava, a vakcina je besplatna za sve. Ali na istom portalu postoji mogućnost prijave građana Srbije kojie ne žive u Srbiji, zatim građana koji nemaju državljanstvo, ali imaju prijavljen boravak te posljednja opcija je za građane koji nemaju državljanstvo i ne žive u Srbiji. To znači da se i bh. građani putem linka

https://imunizacija.euprava.gov.rs/?fbclid=IwAR0dV7l9E_Z24YugiUJAO5a4jvLmzbTRxUQ3Wlfc9Q0qC4F9Bh_mOD6R7nQ  mogu prijaviti ako žele da prime vakciju u Srbiji. Za ove posljednje nije poznato da li će i kada dobiti termin za vakcinaciju, ali vrijedi pokušati. Potrebno je samo imati srbijanski broj za prijavu pa građani BiH masovno kupuju kartice srbijanskih mobilnih operatera.

Neki su bili snalažljiviji pa su iz pomoć rodbine i prijatelja prijavili privremeni boravak u Srbiji  i uglavnom su svoju dozu vakcine već dobili. Građani BiH koji imaju dvojno državljanstvo termin za vakcinaciju obično dobiju već 2-3 dana nakon registracije.

U opisu usluge prijave za vakcinaciju, na portalu eUprava navodi se da građani “popunjavanjem upitnika i slanjem zahtjeva ne daju saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazuju interesovanje”.

“Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod ljekara i ukoliko se odlučite da se vakcinišete, taj dokument ćete tamo potpisati”, piše u uputstvu za prijavljivanje.

Posle popunjavanja formulara, na e-mail adresu i broj telefona građanima stiže obavještenje da su “uspješno iskazali interesovanje za vakcinisanje protiv COVID-a 19”.

Pri popunjavanju upitnika/formulara, građani imaju dvije opcije.

U prvoj je ponuđen izbor bilo koje vakcine “za koju Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije potvrdi bezbjednost, efikasnost i kvalitet, te izda dozvolu za njenu upotrebu”.

Druga opcija je izbor vakcine određenog proizvođača.

U ponudi u formularu na web stranici eUprave su vakcina američko-njemačkog proizvođača Pfizer/BioNtech, ruski Sputnik V, kineski Sinopharm, britanska AstraZeneca i američka Moderna.

Može se izabrati jedno ili više polja, odnosno proizvođača vakcina.