Naslovnica Istaknuti članci BiH i zapadni Balkan vraćeni na mapu EU

BiH i zapadni Balkan vraćeni na mapu EU

Nakon pisma devet zemalja članica EU Žozefu Borelu

92

Zapadni Balkan, ali i Bosna i Hercegovina, vraćeni su na mapu evropskih sastanaka ovog mjeseca u Briselu. BiH će biti tema Vijeća ministara vanjskih poslova EU narednog ponedjeljka, a o zapadnom Balkanu govorit će se na višem nivou nego što je bilo planirano.

“Nekoliko zemalja članica je predložilo neformalne dokumente za raspravu o BiH. U tački tekući poslovi u ponedjeljak će se ministri spoljnih poslova baviti situacijom na zapadnom Balkanu”, rekli su izvori “Nezavisnih”.

Na ovu promjenu stava je uticalo između ostalog i pismo devet zemalja članica Žozefu Borelu, visokom predstavniku za vanjske poslove i sigurnost EU, prije nekoliko dana. Borel će, zajedno s Evropskim savjetom, za aprilski sastanak zakazati posebnu tačku koja će biti posvećena isključivo regionu.

Naime, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Češka, Irska, Slovačka, Grčka i Rumunija su zatražile da se EU ozbiljnije počne baviti regionom, a Borel je, nakon što je primio pismo, ovu inicijativu prihvatio.

O regionu je ove sedmice bilo govora i u austrijskom parlamentu, gdje je Aleksander Šalenberg, ministar spoljnih poslova te zemlje, zatražio da zapadni Balkan bude vraćen na političku mapu.

Radi stavljanja stvari u kontekst, za BiH je ovo bitno jer će tempo napretka ove dvije zemlje direktno uticati na šanse BiH da se u dogledno vrijeme približi EU.

Portal European Western Balkans (EWB) piše da su dobili odgovor Borelovog portparola, u kojem su potvrdili da će zapadni Balkan dobiti potreban prioritet.

“Visoki predstavnik je spreman da se snažno angažuje u regionu s političkim liderstvom i spreman je da o tome dalje vodi razgovore sa zemljama članicama o regionu”, naglašeno je u odgovoru koji je dobio EWB.

U BiH, inače, EU, SAD i još nekoliko zemalja zajedničkim naporima promovišu reformu javne uprave, vladavine prava, javnih nabavki i nekoliko drugih oblasti, ali je za dobar rezultat potrebna jača podrška iz Brisela i evropskih prijestonica.