Naslovnica Istaknuti članci BiH za nekoliko dana može biti spremna za covid pasoš

BiH za nekoliko dana može biti spremna za covid pasoš

Nadležne institucije moraju donijeti odluku i odrediti koja su to tijela koja će izdavati certifikate

73

Bosna i Hercegovina, odnosno nadležne entitetske vlade što prije treba da donesu odluke u vezi s izdavanjem zelenih digitalnih certifikata, odnosno covid pasoša, kako bi bh. građani ostali u korak s onima iz Evropske unije i da ne bi došli u situaciju da zbog neposjedovanja certifikata ne mogu putovati u zemlje EU.

Ono što je zanimljivo jeste da Bosna i Hercegovina može biti spremna za covid pasoš za nekoliko dana i daleko prije nego veće zemlje Evropske unije, ali preduslov za to je da se država uključi i što prije donese određene odluke bez kojih se ne može ići dalje u realizaciju jednog takvog projekta.

“Pripremili smo rješenje za kreiranje zelenih digitalnih certifikata koje već neko vrijeme razvijamo sa kompanijama iz Hrvatske, Njemačke i Nizozemske. Kompletan sistem je kompatibilan s Evropskom unijom, ali nadležne institucije moraju donijeti odluku i odrediti koja su to tijela koja će izdavati certifikate”, rekao je Slavko Bojić, direktor banjalučke kompanije MMS CODE.

Inače, zeleni digitalni sertifikat, koji je nedavno predstavila Evropska komisija, sadržavaće QR kod, čijim skeniranjem će biti izlistani svi neophodni podaci kada je riječ o virusu korona, odnosno da li je nosilac tog certifikata vakcinisan, revakcinisan i kojom vakcinom, odnosno da li ima aktivan PCR test, ili je već preležao koronu.

Ovaj QR kod skenirao bi se prilikom prelaska granice, a po svemu sudeći, iako to nije zvanično rečeno, od posjedovanja takvog certifikata u dobroj mjeri zavisiće sloboda kretanja. Već je  izvjesno da se u pojedine hotele, restorane, kafane, aerodrome, sportska takmičenja, itd. neće moći ući bez certifikata koji govori da je određena osoba bezbjedna kada je riječ o virusu korona.

Iako je ranije bilo spekulacija da će građani BiH, ali i svi oni koji nisu članovi Evropske unije biti diskriminisani i neće moći putovati u Evropsku uniju, to se ipak neće desiti i na kraju sve će zavisiti od zemalja kojom brzinom će donositi neophodne odluke.

“Ne postoji razlika u postupanju prema građanima EU i državljanima trećih zemalja koji ispunjavaju uslove za izdavanje potvrda”, rekli su i iz same Evropske komisije.