Naslovnica Istaknuti članci Borrell: EU na raskrsnici odnosa s Rusijom

Borrell: EU na raskrsnici odnosa s Rusijom

Šef diplomatije EU je pred poslanicma Evropskog parlamenta poručio da "Rusija nije postala moderna demokratija, kako se očekivalo"

97

Josep Borrell, šef diplomatije EU, ocijenio je danas da Moskva nije zainteresovana da radi na boljim odnosima s EU niti da se angažuje u konstruktivnom dijalogu o ljudskim pravima i političkim slobodama.

Borrell je u svom nastupu pred Evropskim parlamentom, nakon povratka iz Moskve, naveo da će zemlje članice EU odlučivati o sljedećim koracima kada je riječ o odnosima s Rusijim, a da će on lično staviti na sto plan koji ne isključuje i sankcije.

“Nalazimo se na raskrsnici odnosa s Rusijim. Izbori koje napravimo odlučiće dinamiku međunarodnih snaga ovoga vijeka”, poručio je Borrell.

Šef diplomatije EU je pred poslanicma Evropskog parlamenta poručio da “Rusija nije postala moderna demokratija, kako se očekivalo”, a da je u posjetu Moskvi otišao kako bi “lično procijenio izazovne odnose” koje EU ima s Rusijim.

“Ruske vlasti idu nizbrdo zabrinjavajućim putem autoritarizma. Mjesto za slobodu izražavanja i civilno društvo se sužava, a skoro da nema mjesta za razvoj demokratskih alternativa”, rekao je Borrell.

Dodao je da su njegova posjeta Moskvi i razgovor sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovi, potvrdili “trend u kome Rusija želi da se odvoji od Evrope čiji liberalno demokratski sistem vidi kao prijetnju svom sitemu”.

Borrell je naveo da će ministri spoljnih poslova EU 22. februara, kao i lideri EU u martu, razgovarati o sljedećim koracima u odnosima s Rusijom, koji “mogu da uključuju i sankcije”.

“Staviću konkretne prijedloge na sto, što podrazumijeva moj mandat šefa diplomatije”, najavio je Borrell.

On je dodao da je pored svih teškoća bitno očuvati prostor za zvanični dijalog i naći načina za izbjegavanje “trajne konfrontacije” s Rusijom.