Naslovnica Istaknuti članci Britanski ministar: Postoji 4000 sojeva koronavirusa koji uzrokuju Covid-19

Britanski ministar: Postoji 4000 sojeva koronavirusa koji uzrokuju Covid-19

111

Postoji oko 4.000 sojeva koronavirusa koji trenutno uzrokuju covid-19 diljem svijeta te svi proizvođači cjepiva, uključujući Pfizer i AstraZenecu, nastoje poboljšati svoja postojeća cjepiva, izjavio je britanski ministar.

Kako virus mutira, do sada je zabilježeno na tisuće sojeva koronavirusa, uzročnika covida-19, uključujući tzv. britanski, južnoafrički i brazilski soj, a kako se čini, ti se sojevi šire brže od ostalih.

“Malo je vjerojatno da se postojeća cjepiva pokažu neučinkovita na sojevima iz Kenta ili nekim drugim inačicama koronavirusa, posebice kada se radi o teškom obliku bolesti i hospitalizaciji”, rekao je ministar za distribuciju cjepiva Nadhim Zahawi.

“Svi proizvođači, među kojima su Pfizer/BioNTech, Moderna i Oxford-AstraZeneca, traže načine da poboljšaju svoja cjepiva kako bismo bili spremni na bilo koji soj, a trenutno ima oko 4.000 sojeva u svijetu”, istaknuo je Zahawi.

Prema riječima britanskog ministra, “imamo najveću industriju sekvencioniranja genoma, oko 50 posto od svjetske industrije, i imamo zabilježene sve sojeve kako bismo bili spremni odgovoriti, bilo na jesen ili kasnije, na bilo koji izazov nastao djelovanjem virusa te kako bismo proizveli sljedeću generaciju cjepiva”.

Novi koronavirus, poznat kao SARS-CoV-2, usmrtio je do sada 2,268 milijuna ljudi od svoje pojave krajem 2019. u Kini, a zarazio gotovo 105 milijuna.