Naslovnica Svijet Broj hospitalizacija zaraženih koronavirusom opada nakon prve doze vakcine

Broj hospitalizacija zaraženih koronavirusom opada nakon prve doze vakcine

80

Vakcine protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech i AstraZeneca/Oxford značajno umanjuju rizik od hospitalizacije usled zaraze virusom i to nakon prve doze vakcine, pokazalo je istraživanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživanje je sprovedeno nad pacijentima koji su se zarazili koronavirusom nakon primanja prve doze vakcine u Škotskoj.

Rezultati su pokazali da je rizik od hospitalizacije usled zaraze koronavirusom opao do 85 odsto sa Pfizer/BioNTech vakcinom i do 94 odsto sa AstraZeneca/Oxford vakcinom, četiri nedelje od vakcinacije.

Zasnovana na stvarnom procesu imunizacije, studija je obuhvatila podatke dobijene od celokupne škotske populacije od 5,4 miliona, koje su potom analizirali stručnjaci sa univerziteta u Edinburgu, Stratklajdu, Aberdinu, Glazgovu i Sent Endruzu, kao i iz Zavoda za javno zdravlje Škotske (PHS).

“Ovi rezultati su zaista ohrabrujući i dali su nam razlog da budemo optimistični o budućnosti”, rekao je glavni istraživač profesor Aziz Sheikh.

On je naveo da sada postoje dokazi, širom zemlje, da vakcinacija osigurava zaštitu od hospitalizacije usled zaraze koronavirusom.