Naslovnica Svijet Bušenje nafte u crnogorskom podmorju počinje 25. marta

Bušenje nafte u crnogorskom podmorju počinje 25. marta

Ako se pronađu nafta i gas u crnogorskom podmorju, država će uzimati između 62 i 68 posto neto-profita

84

Italijansko-ruski konzorcij Eni-Novatek će 25. marta početi prvo istražno bušenje koje treba pokazati da li ima nafte u crnogorskom podmorju, saopćili su ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić i državni sekretar u tom resoru Marko Perunović.

“Optimisti smo po pitanju ovog posla i očekujemo značajne benefite, da diverzifikuje ekonomiju i da ne bude zavisna od turizma i usluga. Vlada je posvećena pitanju zaštite životne sredine i vjerujemo da se mogu razvijati ozbiljni projekti uz očuvanje životne sredine i poštovanje svih svjetskih ekoloških standarda”, rekao je Bojanić, prenosi Beta.

Perunović je kazao da se očekuje da 13. marta u kasnim večernjim satima platforma “Topaz Driller” za bušenje dođe u Crnu Goru.

“Prva naftna bušotina će biti na dubini od 6.525 metara, a druga gasna će biti manje dubine. Biće potrebne dodatne inspekcije, a sada se sve radi po procedurama. Optimisti smo i preliminarni podaci koji upućuju na bušenje su dobri”, rekao je Perunović.

Ako se pronađu nafta i gas u crnogorskom podmorju, država će uzimati između 62 i 68 posto neto-profita.

Planirano je i formiranje naftnog fonda, po uzoru na norveški, koji je najbogatiji na svijetu i služi kao novčana rezerva za buduće generacije.

Istraživanje nafte i gasa u moru je neizvjestan posao, koji može donijeti ogroman profit, ali može se desiti i da se nafta ne nađe u dovoljnim količinama.

Potragu za naftom i gasom prate i protesti ekoloških organizacija koje su organizirale ranije četverodnevni protestni marš, tokom kojeg su prepješačili cijelu obalu dugu skoro 300 kilometara.

Cilj im je bio, kako su rekli, da alarmiraju javnost o štetnim posljedicama tih istraživanja.