Naslovnica Istaknuti članci Collegium Artisticum: Otvorena godišnja izložba i nagrađeni najbolji radovi

Collegium Artisticum: Otvorena godišnja izložba i nagrađeni najbolji radovi

73

U sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum danas je otvorena tradicionalna godišnja izložba, a tom prilikom su nagrađeni najbolji likovni, arhitektonski i druge vrste umjetničkih radova. Izložba će biti otvorena do 25. maja.

Organizatori su poručili da su izložbu pripremili uprkos teškim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, ali i zbog teških uslova u kojima je djelovala ova ustanova smještena u Kulturno-sportskom centru Skenderija.

Uprkos tome što je ova galerija već od 70-ih godina jedna od najznačajnijih u regiji, tek nedavno je riješen njen pravni status. Prilikom današnjeg otvaranja izložbe na to je podsjetio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić. Ovo ministarstvo je među institucijama koje su podržale Collegium Artisticum.

Nositelj ovogodišnje izložbe je Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine i Udruženjem likovnih umjetnika.

Grand Prix ULUPUBIH-a dodijeljen je Saši Vidaković (SVIDesign) za cjelokupne prijavljene radove: dizajn plakata “Vote”, 2020. i za vizualni identitet Coxmoore (ambalaža, katalog, website) iz 2020/21. i dizajn kolekcije pletenina Coxmoore 2021.

Žiri ULUPUBIH-a je radio u sastavu: Iva KorbIer, Barbara Vujanović i Marin Ivanović. Nagrade su dobili i:1. Nagrada za enterijer i nagrada za restauraciju i konzervaciju: Amir Vuk / Studio Zec d.o.o. za projekt Morića han 2020.2. Nagrada za fotografiju: Erol Čolaković za fotografiju “Plodovi revolucije”, 2019.

3. Nagrada za unikatno oblikovanje: Halida Emrić za zdjelu “Itinerarium 2”

4. Nagrada za grafički dizajn: Ismar Žalica za oba prijavljena plakata za predstavu “Osramoćeni” iz 2020. i za predstavu “To nikad nigdje nije bilo” iz 2021. 5. Nagrada za modni dizajn Lljiljana Majkić za suknju i haljinu “Minsko polje”, 2019. 6. Nagrada za nove medije: Naida Čelik za urbanu intervenciju u projektu “Darovito Sarajevo”, 2021. 7. Nagrada za scenografiju i kostimografiju: Sanja Džeba za kostimografije na filmovima “lzbrisana” 2018. i “Koncentriši se, Baba”, 2020.

Za likovnu umjetnost Grand Prix ULUBIH je dobio Mehmed Klepo. Nagrada za slikarstvo dodijeljena je Mensuru Verlaševiću, za nove medije Kemalu Hromiću i za grafiku Ameru Hadžiću.

AABiHGrand Prix nagrade za arhitekturu su dobili Ilma i Zejd Kobilica iz studija Trokut koji su realizovali, po mišljenju žirija, izvrsnu arhitekturu projektujući Mekteb u Smailbegovićima kod Breze.