Naslovnica Istaknuti članci COVID: Svaki treći preživjeli ima neurološki ili psihički poremećaj

COVID: Svaki treći preživjeli ima neurološki ili psihički poremećaj

Kod preživjelih COVID pacijenata najčešće se javljaju anksioznost i depresija, iako naučnicima nije jasno na koji način su ti poremećaji povezani sa virusom

111

U studiji koja je obuhvatila više od 230.000 ispitanika, uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država, ustanovljeno je da je svaki treći preživjeli COVID pacijent šest mjeseci nakon izlječenja dijagnosticiran sa nekim neurološkim ili psihijatrijskim poremećajem.

To upućuje na zaključak da bi val neuroloških i psihijatrijskih pacijenata mogao da se očekuje kao posljedica pandemije, navodi se u stručnom časopisu Lancet Psychiatry.

Od 14 psihijatrijskih poremećaja, kod preživjelih COVID pacijenata najčešće se javljaju anksioznost i depresija, iako naučnicima nije jasno na koji način su ti poremećaji povezani sa virusom, prenosi Reuters.

U studiji nije ustanovljeno koji biološki ili psihološki mehanizmi predstavljaju okidač za navedene poremećaje, ali je konstatirano da je neophodno da se pokrenu nova istraživanja kako bi se ustanovilo šta izaziva ove pojave, kako ih spriječiti ili kako da se medicinski tretiraju.

Na osnovu analize medicinskih kartona više od 236.000 ljudi ustanovljeno je da šest mjeseci nakon preležanog COVID-a 19 kod 34 posto dijagnosticiran nekakav neurološki ili psihijatrijski problem.

Prema podacima stranice Worldometers, u svijetu je od početka pandemije potvrđeno 133.034.420 slučajeva korona virusa, a trenutno je aktivno 22.859.006 slučajeva infekcije.

Od korona virusa je umrlo 2.886.246 ljudi, a oporavilo se njih 107.289.168.

Najviše potvrđenih slučajeva imaju SAD – više od 31, 5 miliona, Brazil – više od 13 miliona, Indija – više od 12, 8 miliona, Francuska – više od 4,8 miliona i Rusija – gotovo 4,6 miliona.