Naslovnica Lifestyle Čudesni mediteranski začin: Origano će pomagati u borbi protiv raka

Čudesni mediteranski začin: Origano će pomagati u borbi protiv raka

Naučna istraživanja potkrepljuju tvrdnje da origano djeluje kao prirodni antibiotik, ublažava upalu, pomaže regulirati razine šećera i masnoća, pa i da, kao antioksidans, može pomoći u borbi protiv raka

74

Naučna istraživanja potkrepljuju tvrdnje da origano djeluje kao prirodni antibiotik, ublažava upalu, pomaže regulirati razine šećera i masnoća, pa i da, kao antioksidans, može pomoći u borbi protiv raka. Antioksidansi iz hrane pomažu tijelu da se oslobodi slobodnih radikala, toksičnih spojeva koji nastaju kao posljedica prirodnih procesa i djelovanja stresora iz okoline. Nakupljanje slobodnih radikala može pokrenuti oksidativni stres, koji pak može voditi do oštećenja stanica i razvoja bolesti kao što su rak ili dijabetes.

●NEKI OD SASTOJAKA ORIGANA možda imaju antikancerogena svojstva – naučnici su našli dokaze da ekstrakt može pomoći spriječiti oštećenja stanične DNK koja nastaju zbog oksidativnog stresa, zračenja i mitogena, tipa proteina koji mogu izazvati neželjenu diobu stanica. Ima i obećavajućih dokaza da karvakrol u laboratorijskim uvjetima može zaustaviti rast stanica raka pluća, jetre i dojke te da može uzrokovati smrt stanica raka. Potrebna su daljnja istraživanja tih svojstava na ljudima. Teško je vjerovati da bi jedenje origana moglo spriječiti pojavu raka, no raznovrsna prehrana bazirana na biljnim namirnicama i bogata antioksidansima može pomoći da se spriječe promjene koje mogu dovesti do razvoja raka.

● PREMA ZNANSTVENOJ LITERATURI, sastojci ulja origana, poput karvakrola, timola i ružmarinske kiseline, mogli bi imati protuupalna svojstva, barem sudeći prema studijama na životinjama. U istraživanju na miševima esencijalna ulja origana i majčine dušice smanjila su upalne markere kod životinja koje su imale umjetno izazvan kolitis. I karvakrol se pokazao dobrim u smanjivanju upalnih stanja – u jednom su istraživanju nanosili njegove različite koncentracije na natečene šapice i uške miševa. Karvakrol je smanjio oticanje šapica od 35 do 61 posto te uški od 33 do 43 posto.

● SASTOJCI IZ ORIGANA mogu pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2, zaključak je saudijskoarabijskog i egipatskog istraživanja na glodavcima iz 2016. Pokazalo se da ekstrakt origana može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije, reguliranju ekspresije gena koji utječu na metabolizam masti i ugljikohidrata te obnavljanju oštećenog tkiva jetre i bubrega. Istraživanje objavljeno 2015. godine u British Journal of Nutrition pokazalo je da ekstrakt origana popravlja stanje kod miševa s dijabetesom tipa 1, koji je autoimuna bolest. Još se ne zna što ga pokreće, ali smatra se da oksidativni stres može imati važnu ulogu. Istraživanje sugerira da pozitivan učinak origana može biti povezan s antioksidativnim svojstvima, djelovanjem na imunosni sustav i sposobnošću sprečavanja stanične smrti.

● STUDIJE POKAZUJU da bi origanovo ulje moglo pomoći u snižavanju kolesterola. Jedno je istraživanje pratilo 48 osoba s blago povišenim kolesterolom koje su trebale slijediti prehrambene preporuke za njegovo snižavanje. Dio sudionika, njih 32, dobivalo je i 25 ml ekstrakta origanova ulja nakon svakog obroka. Nakon tri mjeseca ta je skupina imala niži LDL (tzv. loš) kolesterol i viši HDL (tzv. dobar) kolesterol u usporedbi s onima koji su samo promijenili prehranu. Smatra se da je takav učinak rezultat djelovanja karvakrola i timola, glavnih sastojaka ulja origana. Karvakrol se koristio i u istraživanju na miševima koji su deset tjedana bili hranjeni hranom s visokim udjelom masnoća. Miševi koji su istodobno dobivali karvakrol imali su na kraju studije znatno niži kolesterol od onih koji ga nisu dobivali.

● SASTOJAK ORIGANA KARVAKROL mogao bi biti pomoć i kod mršavljenja. U studiji na miševima jedna je skupina dobivala normalnu prehranu, druga prehranu bogatu mastima, a treća prehranu bogatu mastima i karvakrol. Na kraju istraživanja ta je skupina nakupila mnogo manje tjelesne masnoće nego ona koja je jela masnu hranu bez karvakrola. Znanstvenici misle da karvakrol na neki način preokreće lanac događaja koji mogu dovesti do stvaranja masnih stanica.

● U LABORATORIJSKIM ISTRAŽIVANJIMA ESENCIJALNO ULJE ORIGANA pokazalo se učinkovitim protiv pet različitih tipova kandide, kvaščeve gljivice koja je najčešći globalni uzročnik gljivičnih infekcija. Štoviše, esencijalno ulje origana pokazalo se učinkovitijim od bilo kojeg drugog testiranog esencijalnog ulja. Također je otkriveno da je karvakrol vrlo učinkovit protiv oralne infekcije kandidom.

● ESENCIJALNO ULJE ORIGANA značajno ublažava bolove kod miševa, pokazalo je istraživanje, iskazujući učinke slične učinku morfija, a takvo se djelovanje pripisuje karvakrolu. Slična studija na štakorima pokazala je umanjenje bolova pomoću ekstrakta origana, a učinak je ovisio o dozi – što su štakori konzumirali više ekstrakta, to su osjećali manje bolova.