Naslovnica Istaknuti članci Da je živ, Izet Kiko Sarajlić danas bi slavio 91. rođendan

Da je živ, Izet Kiko Sarajlić danas bi slavio 91. rođendan

U prozorima kiša, kao neki zaboravljeni marš. Ponovo jesen, opšta jesen, klasično doba elegija. Otići ću malo na stanicu da se priviknem na rastajanje. Ako se ne vratim, ostaće moje pjesme da lutaju ovim gradom", napisao je Izet Kiko Sarajlić u svojoj poemi "Lagano s tugom"

370

Na današnji dan prije 91 godinu rođen je čuveni bosanskohercegovački pjesnik, historičar filozofije, esejist i prevodilac, Izet Kiko Sarajlić. Objavio je više od 50 knjiga poezije, od kojih su neke prevedene na 15 stranih jezika.

“U prozorima kiša, kao neki zaboravljeni marš. Ponovo jesen, opšta jesen, klasično doba elegija. Otići ću malo na stanicu da se priviknem na rastajanje. Ako se ne vratim, ostaće moje pjesme da lutaju ovim gradom”, napisao je Izet Kiko Sarajlić u svojoj poemi “Lagano s tugom”.

Rođen je 16. marta 1930. godine u Doboju, a djetinjstvo proveo u Trebinju i Dubrovniku no za Sarajevo je bio vezan kao da je njegov rođeni.

U svijet poezije ušao je sa 19 godina zbirkom “U susretu” i do kraja života nastavio nizati pjesme pune emocije, jednostavne i iskrene.

Za njega je pjesništvo bilo neodvojivo od stvarnosti koju je vješto pretvarao u stihove koji oplemenjuju svakog čovjeka.

Poljski pjesnik Marian Gženščak je u varšavskom časopisu “Svjetska književnost” napisao: “Sarajlić je narodni pjesnik koji sve zna i koji je u stanju da od svega sačini pjesmu”.

Mnoštvo je podataka i zanimljivosti iz njegovog života, poput one da je odbijao da prihvati dolazak 21. stoljeća pa je datume pisao na sebi svojestven način: 1991.+1, 1999.+2…

Ostat će zapisano da je 1953. isključen iz Saveza pisaca Jugoslavije kao i da je odbio da primi nagradu Udruženja književnika BiH 1964. godine. Šest godina poslije bio je izabran za predsjednika Udruženja književnika BiH, a sa te funkcije smijenjen je nakon sedamnaest dana.Ratne godine proveo je u svom “fascinantnom gradu” kako ga je nazvao u svom posljednjem intervjuu, datom kad je primio Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, grada koji je toliko volio i koji mu je bio inspiracija za brojne pjesme.

Ipak, za Sarajevsku ratnu zbirku je rekao: “Ovo je jedina zbirka za koju bih mogao reći da bih volio da je nikada nisam napisao.”

Nakon njegove smrti italijanska kuća poezije “Casa della poesia” iz Salerna, čiji je Sarajlić počasni građanin, pokrenula je događaj kojim bi se ostvario san velikog bh. pjesnika koji je sanjao do posljednjih trenutaka svog života, a to je da vrati veliku međunarodnu poeziju u Sarajevo. Tako su se u Sarajevu počeli održavati Međunarodni susreti poezije u njegovo ime.

Izet Kiko Sarajlić umro je 2. maja 2002. godine u 72. godini života, a sahranjen je na sarajevskom groblju Lav.