Naslovnica Vijesti DANAS BH ZASTAVA SLAVI ROĐENDAN

DANAS BH ZASTAVA SLAVI ROĐENDAN

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja koja je u 20. vijeku zastavu mijenjala četiri puta, s tim da svaka nova zastava nije imala kontinuitet s prethodnom.

329
Foto:Hayat.ba

Nametnuta zastava

Četvrtog februara 1998. godine bijelu zastavu Bosne i Hercegovine sa grbom Kotromanića zamijenila je sadašnja plava zastava sa žutim trokutom koji simbolizira granice države i devet zvijezda koje predstavljaju evropsko okruženje Bosne i Hercegovine.

Tri ugla trokuta simboliziraju zemljopisni oblik zemlje i tri konstitutivna naroda BiH: Bošnjake, Srbe i Hrvate. Nova zastava je uvedena jer entitet RS nije prihvatio zastavu s ljiljanima bivše Republike BiH.

Foto:Hayat.ba

Kako se zastupnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu mogli dogovoriti oko nove zastave, Carlos Westendorp tadašnji visoki predstavnik u BiH, nametnuo je aktuelnu.

Zastava je, između ostalog nametnuta kako bi država mogla biti predstavljana jednom zastavom na Olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je Zakon o novoj zastavi tek 2001. godine kada je plava boja na zastavi potamnjena.

Nije omiljena

Iako je prošlo više od 20 godina od otkako je BiH pod jednom zastavom čini se da se njome danas najmanje maše. Izuzetak su zvanične bh institucije ispred kojih se vihore zastave sa žutim trokutom i bijelim zvijezdama koje se mogu primjetiti na javnim mjestima i u vijeme praznika.

U entitetu RS su takve zastave prava rijetkost. U manjem entitetu su primjetne „srpske“ trobojke koje simbolizuju RS. Slično je i u kantonima s hrvatskom većinom gdje dominiraju zastave hrvatskog naroda u BiH.

Aktuelna bh zastava primjetna je i na sportskim manifestacijama gdje nastupa reprezentacija BiH. Društvo joj pravi njena prethodnica – zastava s ljiljanima kojoj, ruku na srce, mnogi Bosanci i Hercegovci daju prednost u odnosu na važeću.

Izvor:Hayat.ba